Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.06.2010.
03:45 >> 18:49h
Vestionline A

Nikolić: Simović dao podatke o atentatu

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas Foks televiziji da je informaciju o pripremi atentata na njega specijalnom tužiocu dao uhapšeni pripadnik kriminalnog zemunskog klana Miloš Simović, koji je rekao i ko je naručio atentat i ime atentatora.

Tomislav Nikolić

Nikolić je potvrdio je da je informaciju o pripremi atentata dobio u petak uveče.

"Miloš Simović je tu informaciju dao specijalnom tužiocu, čak i ko je naručio atentat i ime atentatora", rekao je Nikolić FOX televiziji.

Beogradski list "Blic" objavio je danas da je lider radikala Vojislav Šešelj, kome se sudi pred Haškim tribunalom, naredio Luki Bojoviću likvidaciju lidera SNS-a i svog glavnog političkog protivnika Tomislava Nikolića.

Tu informacija su, prema saznanjima "Blica", juče otkrile srpske službe bezbednosti.

Zbog ovog saznanja policijsko obezbeđenje angažovano na jučerašnjem mitingu opozicije u Kruševcu, na kome je predviđen govor lidera naprednjaka, podignuto je na najviši nivo.

Plan likvidacije Tomislava Nikolića srpske službe bezbednosti otkrile su juče ujutru, nakon čega je doneta odluka o maksimalnom podizanju bezbednosnih mera na mitingu, a zbog ugroženosti lidera SNS pravi se i plan njegovog dodatnog obezbeđenja, piše "Blic".

Šešelj je likvidaciju Nikolića, prema pisanju "Blica", naredio iz haškog pritvora. Atentat je naložen Luki Bojoviću, koji je, prema dosadašnjim proverama, već spremio ekipu za izvršenje zločina.

Glavnu ulogu u organizaciji ubistva trebalo je da ima Miloš Simović, odbegli pripadnik zemunskog klana, koji je uhapšen 11. juna, dva dana nakon što je hicima iz pištolja ranio Sretka Kalinića, sa kojim se skrivao poslednjih sedam godina.

SNS: Toma će dobiti obezbeđenje

 

Nadležni državni organi su SNS-u u petak popodne dostavili prva obaveštenja o mogućem atentatu na njenog lidera Tomislava Nikolića na mitingu u Kruševcu, izjavio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

 

On je dodao da je država preduzela sve mere da to spreči. Vučić je rekao da je SNS zadovoljna reakcijom Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je na mitingu u Kruševcu u nedelju bilo mnogo više pripadnika policije po različitim mestima, uključujući i snajperiste po krovovima, "što obični ljudi nisu mogli da primete".

 

Vučić je kazao i da će Nikolić ubuduće imati lično obezbeđenje jer je stranka od nadležnih državnih organa obaveštena da mu je prećeno smrću. "Tomislava Nikolića ćemo naterati da ima obezbeđenje, a ja na njega neću pristati i potpisaću da država nije za to odgovorna", rekao je Vučić i naglasio da se ne plaši.

 

On nije hteo da demantuje, ali ni da potvrdi da je "nalogodavac Nikolićevog ubistva, kako je štampa pisala, šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj". Na pitanje da li je Šešelj "s obzirom na činjenicu da ga poznaje bolje od svih, spreman da naruči to ubistvo", Vučić je odgovorio kratko: "Poznajem ga bolje od svih" i odbio da dalje komentariše. On takođe nije želeo da odgovori na pitanje da li je Šešelj, u vreme dok su bili u istoj stranci, imao kontakte sa "zemunskim klanom".

Prema informacijama "Blica", službe bezbednosti poslednjih sati intenzivno rade na proveri informacije o naređenom ubistvu, a prvi podaci ukazuju na to da su angažovani izvršioci već imali spremljen plan, obezbeđenu logistiku i naoružanje. Trenutno se proverava i na koji način, odnosno preko koga je naređenje o ubistvu Nikolića, predsednik radikala Vojislav Šešelj preneo Luki Bojoviću.

Veza između Šešelja i Bojovića, prema operativnim saznanjima, potiče još iz kontakata koje je, pre ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003, predsednik radikala imao sa vođama zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. Zbog tih veza Šešelj je sumnjičen i pre 12. marta 2003. godine, dodaje B92.

BIA ima informaciju o mogućoj ugroženosti lidera SNS


Bezbednosno informativna agencija (BIA) raspolaže informacijom o mogućem ugrožavanju bezbednosti lidera SNS Tomislava Nikolića ali se ta informacija još proverava, rekao je danas direktor BIA Saša Vukadinović. On je istakao da će BIA, kada proveri tu informaciju dobijenu od jednog državnog organa, preduzeti određene mere u skladu sa zakonom i dodao da je na jučerašnjem opozicionom mitingu u Kruševcu bio povećan nivo bezbednosti Nikolića.

 

Vukadinović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost rekao da BIA dnevno dobije na desetine takvih informacija, da se one u velikom broju slučajeva pokažu kao netačne, ali da se sve preventivno proveravaju, kao i da agencija trenutno "raspolaže sa stotinak informacija o ugroženosti javnih i političkih ličnosti".

 

Na pitanje poslanice SRS Nataše Jovanović da li je BIA dala dnevnom listu "Blic" informaciju da je "lider radikala Vojislav Šešelj iz Haga naručio ubistvo Nikolića," Vukadinović je odgovorio odrečno i istakao da u BIA postoji ustaljen način komunikacije sa medijima.

 

"Takvu informaciju nikada ne bismo dali medijima", rekao je Vukadinović i zamolio poslanicu Jovanović da mu ne postavlja takva pitanja, jer, objasnio je, "zbog zakona i akcije provere na može da kaže ništa više od toga".


Vukadinović je naveo i da je BIA informaciju o mogućoj ugroženosti Nikolića dobila od drugog državnog organa, ne navodeći o kome se radi, ali je naglasio da ona nije dobijena od Ministarstva unutrašnjih poslova.

U danima pre ubistva premijera, kada je Ljubiša Buha Čume javno počeo da otkriva zločine zemunskog klana, Šešelja je zbog igranja šaha sa Dušanom Spasojevićem prozvao i tadašnji potpredsednik Vlade Dragan Čović. B92 podseća da je ubrzo posle tih navoda Šešelj je samoinicijativno otišao u Hag, dvadesetak dana pre ubistva Đinđića.

Vojislav Šešelj

Šešeljevo ime našlo se i na prvoj krivičnoj prijavi koju je policija podnela zbog ubistva premijera. Prijava protiv lidera radikala, koji je već bio u Hagu, kasnije je odbačena.

Pripadnike zemunskog klana, koji su u to vreme uspeli da izbegnu hapšenje, već je preuzeo Luka Bojović, koji je do tada za "zemunce“ dilovao heroin, ali i za njih obezbeđivao vozila za brojne likvidacije konkurenata, počinjenih na beogradskom asfaltu. Pripadnici bezbednosnih službi, koji vode istragu o naručenoj likvidaciji Nikolića, smatraju da je upravo tako i nastala veza Šešelja i Bojovića, piše "Blic".

Bojović je, prema operativnim saznanjima policije do kojih je "Blic" došao, postao jatak odbeglih "zemunaca“, glavni logističar u njihovom daljem kriminalnom angažovanju, koje je u poslednjih sedam godina za posledicu imalo više od dvadeset ubistava, ali i osoba koja je nastavila političke veze koje su odranije uspostavile vođe zemunskog klana.

Luka Bojović, koji je u međuvremenu uspostavio blisku vezu sa Darkom Šarićem, ali nastavio da radi i po naređenjima Milorada Ulemeka Legije, prema saznanjima policije koje prenosi "Blic", iz Srbije je pobegao odmah nakon što je Sretko Kalinić, čije je ubistvo takođe naredio Milošu Simoviću, preživeo pucnjavu u Zagrebu 8. juna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online