Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.06.2010.
06:44
Vesti A

Državi preti plenidba imovine

Ukoliko Srbija u što kraćem roku ne postigne dogovor sa izraelskom kompanijom "Imidžset" oko isplate duga od oko 37 miliona evra zbog neispunjavanja ugovora o zakupu satelita, našoj zemlji preti plenidba imovine. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da je presuda britanskog suda već postala izvršna i da će izvršenje stupiti na snagu u roku od 60 dana.

Slobodan Homen

To nažalost, prema njegovim rečima, srpskoj strani sužava manevarski prostor u kome može da postigne dogovor sa Izraelcima. Presuda je, za sad, izvršna samo u Velikoj Britaniji, pa bi moglo da dođe i do plenidbe državnih stvari u toj državi.


- Naš interes je da se što pre postigne sporazum, da se umanji cena i da se novac ne daje uzalud, već da se dobiju konkretni proizvodi - rekao je Homen.


Međutim, Srbija je izgubila spor u slučaju afere "satelit" i u Beogradu jer je Privredni sud doneo odluku da priznaje presudu arbitražnog suda u Londonu, navode beogradski mediji.


Rešenje Privrednog suda u Beogradu da prizna ovu presudu, kojom se propisuje da je Srbija dužna izraelskoj kompaniji "ImageSat Internacional NV" 35.173.713 evra i godišnju kamatu od 3,5 odsto, kao i troškove arbitraže od 112.500 evra, još nije postala pravosnažna.

Afera šteti ugledu zemlje


Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen smatra da je ovo jedna od afera koje ozbiljno štete ugledu Srbije.
- Ako imate stranog investitora i odluku arbitražnog suda, a vi to ne poštujete, veliko je pitanje da li će drugi investitori biti spremni da dođu u Srbiju - zaključio je Homen.

Državno pravobranilaštvo će do 1. jula podneti žalbu na ovo rešenje, o čemu će odlučivati Viši privredni sud u Beogradu.

Ukoliko bi rešenje postalo pravosnažno, to bi značilo da izraelska kompanija ima pravo da naplati dug u Srbiji i u slučaju da ne bude vraćen, potraživanja bi bila izvršena prinudnom zaplenom imovine u vrednosti duga.


Pregovore o kupovini satelita i zatim zaključenje ugovora o kupovini u Parizu, 4. juna 2005. godine, sproveli su Svetozar Marović i Prvoslav Davinić, koji je potpisao ugovor.

Međutim, Srbija nije priznala ugovor, tvrdeći da on nije validan jer je potpisan bez saglasnosti Saveta ministara SCG i Vrhovnog saveta odbrane. Srbija je 2008. godine izgubila spor pred arbitražom u Parizu i presudom je obavezna da plati izraelskoj kompaniji oko 37 miliona dolara zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju satelita.

Naša zemlja se, potom, obratila Londonskom sudu tvrdeći da Arbitraža u Parizu nije bila nadležna za odlučivanje, ali je izgubila i taj spor i iz budžeta će morati da plati i 1,38 miliona dinara na ime sudskih troškova britanskom sudu.

Tokom postupaka arbitraže, kako smatraju pravni stručnjaci, važan argument Srbije bila bi optužnica protiv Davinića, ali ona tada nije postojala. Protiv Davinića Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu tek 31. maja ove godine, iako je istraga trajala nekoliko godina.

 

Platforma za pregovore


Vladina komisija završiće iduće nedelje platformu za pregovore za izraelskom kompanijom "Imidžset" o otplati duga povodom afere "satelit", kaže Slobodan Homen. On je rekao da će posle toga biti formirani pregovarački timovi.
Platformom za pregovore biće utvrđene koje su vrste proizvoda i dobara danas potrebne Srbiji, a osim toga, utvrdiće se mogućnost izmirenja obaveza na rate.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online