Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.06.2010.
11:32
Tanjug A

Legija uskoro u srpskom "Alkatrazu"

Prebacivanje Milorada Ulemeka Legije iz beogradskog Okružnog zatvora u Posebno odeljenje Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu "Zabela" (Specijalni zatvor) može se očekivati u najskorije vreme, pošto je Specijalni sud u Beogradu doneo odluku o upućivanju u taj zatvor, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Ulemek će faktički biti prvi stanovnik novog zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem", kazao je Homen Tanjugu.

Prema njegovim rečima, datum prebacivanja neće biti objavljen u javnosti zbog bezbednosnih rizika, iako će nekoliko stotina pripadnika obezbeđenja i specijalnih jedinica učestvovati u njegovom transportu.

Ulemekov boravak u tom posebnom odeljenju zatvora predviđen je na dve godine, posle čega će sud preispitati da li postoje razlozi za njegovo zadržavanje pod specijalnim režimom.

Posebno odeljenje KPZ u Požarevcu opasano je zidovima višim od četiri metra, ima četiri osmatračnice i blindirana metalna vrata debljine desetak santimetara, sa elektronskim otvaranjem i zatvaranjem.

Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, ukoliko se osuđenik nije dobro vladao tokom prve dve godine boravka u posebnom režimu tog odeljenja, rok se produžava za još dve godine.

Prema osuđenima koji borave u Posebnom odeljenje požarevačke "Zabele" će biti primenjen pooštreni režim, koji podrazumeva da osuđenici budu sami u ćeliji, dok se dodir sa spoljnim svetom obavlja pod strogom kontrolom zatvorske uprave i suda, izuzev kontakata s advokatom.

Osuđenik ima pravo da se dopisuje da bračnim partnerom i roditeljima, dok sa drugim osobama može samo uz pisanu saglasnost suda, a u slučaju zloupotrebe i ovo pravo se može ograničiti ili uskratiti. Sadržaj pisama se nadzire, osim sa braniocem. O svim primljenim i otpremljenim pismima vodi se posebna evidencija.

Pravo na telefonski razgovor osuđenik ima najviše dva puta mesečno samo sa bliskim srodnicima, dok sa ostalim osobama razgovori se obavljaju uz saglasnost predsednika suda, a i ta komunikacija se može ograničiti u slučaju zloupotrebe.

Isto se odnosi i na posete bliskih srodnika - dva puta mesečno, posete se snimaju audio i vizuelno, osim posete branioca, zbog ustavnih ograničenja.

Za upućivanje osuđenika u Posebno odeljenje potrebno da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će sam ili preko nekog drugog lica, nastaviti da usmerava delatnost kriminalne grupe, uspostaviti saradnju sa drugom organizovanom kriminalnom grupom zbog nastavka kriminalne delatnosti ili da će organizovati sukob sa drugom kriminalnom grupom.

Na izdržavanje kazne u Posebno odeljenje požarevačkog "Zabele" mogu da budu poslati i osuđeni za ratne zločine na kaznu od najmanje 10 godina uz postojanje sumnje da će ugroziti sigurnost sudije i da će navoditi drugu osobu na izvršenje krivičnog dela.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online