Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.06.2010.
12:01
B. Đokić - Vesti A

Umor i brzina odnose živote

Letnja sezona i kiše koje se najavljuju narednih meseci doneće i ove godine velike probleme vozačima koji dolaze u Srbiju ili se nalaze u tranzitu. Svake godine tokom letnjih meseci, nekoliko stotina ljudi izgine u saobraćajnim nesrećama. Neki bi čak rekli da je Srbija jedna velika crna tačka.

Srbija velika crna tačka: Tokom leta na autoputevima strada nekoliko stotina ljudi


 

Zbog toga se i ove godine poziva na oprez kako bi se izbegle nesreće u kojima ponekad pogine i po pet, šest i više osoba. Najopasnije deonice su i najfrekventniji putevi, kao što su autoput Beograd-Niš, Beograd-Subotica i Beograd-Zagreb, ali i Ibarska magistrala.


U Upravi saobraćajne policije MUP-a Srbije ponovo upozoravaju da naši sunarodnici iz inostranstva koji dolaze u posetu rodbini i prijateljima budu vrlo oprezni, kao i da posebnu pažnju posvete na najopasnijim putnim pravcima, kako kaže Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije.


- Među najopasnijim pravcima je Ibarska magistrala, i to Lipovačka šuma i Meljak, prolaz kroz Lazarevac i Ljig, prevoj Rudnik na oba uspona, deonica Preljina-Mrčajevci, put kroz Kraljevo i Rašku, Ovčarsko-Kablarsku klisuru, prolaz kroz Užice i Čajetinu, odnosno Zlatibor, zona jezera Kokin Brod, Bistrica i zona graničnog prelaza Gostun - upozorava Simić.


Zbog toga stručnjaci za saobraćaj i neretko kažu da je cela Ibarska jedna velika crna tačka.


- Ovaj put je specifičan jer je vrlo prometan. Tu je i problem veliki broj pešaka koji se kreću putem, motokultivatori, teretne mašine i traktori. Među najopasnijim deonicama u Srbiji su i put Trstenik-Kruševac-Kraljevo, krak autoputa ka Pirotu, put od Vršca do Beograda preko Pančeva, drum oko Zrenjanina, Kikinde, istok Srbije, put Šabac-Loznica, Valjevo-Šabac i deonica Kula-Vrbas ka Somboru, pošto su to putevi gde se razvijaju najveće brzine.

Posebno bismo naglasili autoput od Subotice do Novog Sada, koji nije kompletiran, a na kome se dešava procentualno najveći broj nesreća. Želeli bismo takođe i da preporučimo našim sunarodnicima koji dolaze u otadžbinu da budu oprezni u Srbiji, jer je navika vozača da se pred kraj puta opuste, misle da su već stigli kući i tada se dešava najveći broj nesreća - kažu za "Vesti" u saobraćajnoj policiji.


Od 1980. godine na putevima u Srbiji poginulo je preko 37.000 ljudi, što je ceo jedan grad. Zbog toga se ulaže puno nade u novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji bi drastično trebalo da smanji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama.


- Kada poredimo Srbiju po broju nezgoda sa državama okruženja i Evrope, vidi se da smo na sredini liste. Još uvek zaostajemo za najbezbednijim državama kao što su Švedska, Danska ili Nemačka, ali smo bezbedniji od Hrvatske ili Mađarske. Napravljen je veliki pomak pošto smo 2000. godine bili na vrhu tabele po broju poginulih na putevima - kažu u saobraćajnoj policiji.
 

Ljudski faktor najkritičniji


U oko 80 odsto saobraćajnih nesreća uzrok je ljudski faktor, a ostatak otpada na stanje vozila i puteva. Što se tiče motocikala, u gotovo dve trećine nezgoda krivi su vozači automobila koji su udarili u motor koji nisu videli.

 

S druge strane, veliki problem za vozače predstavlja putna mreža koja još nije u potpunosti rekonstruisana, pa su loši drumovi faktor koji takođe utiče na veliki broj nesreća, što se vidi po broju znakova za crnu tačku, kao brutalan podsetnik na tragično izgubljene živote.

"Presretači" motre sa zemlje i iz vazduha

 

Dragiša Simić

Kako bi se sprečilo da i ove godine na srpskim putevima izgine veliki broj ljudi, policija će preventivno povećati kontrole na najfrekventnijim putevima i kontrolisati saobraćaj sa zemlje i iz vazduha.


- Ove godine ćemo uključiti veliki broj automobila-presretača, a vrlo verovatno i motocikle bez obeležja policije kako bismo poboljšali bezbednost. Angažovaćemo i veliki broj stacionarnih radarskih punktova, ali će postojati i kamere na glavnim putnim pravcima koje će kontrolisati saobraćaj. Prvenstveno nam je bitno da video-nadzorom pokrijemo najfrekventnije deonice na autoputu i Ibarskoj magistrali.

 

Takođe napominjemo da će se saobraćaj kontrolisati i iz vazduha, gde će pripadnici saobraćajne policije nakon uočenog prekršaja iz helikoptera to i snimiti, a nakon toga će se dalje procesuirati prekršaj - opominje načelnik Saobraćajne policije Dragiša Simić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online