Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.12.2016.
19:13
telegraf.rs, Vestionline A

Sveštenik zlostavljao bratanca (2) punih osam meseci!

Uprkos istrazi koja se vodila protiv njega, D. S. je nakon toga napredovao u crkvenoj hijerarhiji, pa ga je SPC imenovala za sveštenika i na staranje mu dala jedan manastir.

pixabay.com
Sve češća pojava u Srbiji je zlostavljanje male dece, uprkos zakonima koji bi trebalo da stanu na put zlostavljačima

Pod optužbom da je vršio nedozvoljene polne radnje nad dvoipogodišnjim detetom, javno tužilaštvo u Trsteniku podiglo je optužnicu protiv sveštenika kruševačke eparhije D. S.

Đakon, koji je u to vreme bio i nastavnik veronauke u trsteničkoj osnovnoj školi, optužen je da je zlostavljao sina svog starijeg brata.

Prema navodima optužnice, grubo seksualno zlostavljanje je trajalo osam meseci, skoro svake nedelje koju je mali V. S. provodio u Parohijskom domu, gde je optuženi stanovao.

- Bratanca je viđao pošto bi ga otac dovodio u posetu i ostavljao na ručku. Jezive stvari koje je mališan tamo doživljavao otkrivene su postepeno, nakon što je dečak sve češće pričao majci o čudnim stvarima koje mu stric zapravo radi – naveo je izvor.

Dečak je majci govorio kako ga “čiča presvlači”, ali i da su se zajedno tuširali, gde je sveštenik zatražio od dečaka da mu sapunja određeni deo tela, kao i da ga je dodirivao po guzi.

Isto to dečak je prepričao i psiholozima i psihijatrima koji su ga veštačili.

Procenjujući da je sveštenik svojim ponašanjem “ugrozio telesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo”, tuženom je izrečena mera zabrane prilaska bratancu bliže od 50 metara.

Uprkos teškim optužbama i istrazi koja se vodila protiv njega, D. S. je nakon toga napredovao u crkvenoj hijerarhiji.

Optuženi sveštenik je nastavio i s predagoškim radom u školi, gde predaje veronauku.

- Jedna od socijalnih radnica mi je rekla da bih trebalo da mislim o sveštenikovom detetu i kako će njemu biti ukoliko mu tata završi u zatvoru - navela je M. S.

Tokom suđenja po privatnoj prijavi M. S, rađena su čak tri veštačenja deteta koja je trebalo da pokažu da li je dečak star dve i po godine bio u stanju da izmisli optužbe.

Treće je bilo superveštačenje u kojem se navodi da dečak ništa nije izmislio.

U sredu, 14. decembra, pred sudom u Trsteniku počelo je suđenje svešteniku i po optužnici koju je pokrenulo tužilaštvo.

Po zahtevu advokata optuženog sveštenika i uprkos pet dosadašnjih nalaza veštaka, sud je dozvolio da mali V. bude ponovo veštačen.

- Svi želimo da ostavimo taj strašni period iza nas. Stvari koje mu je stric radio ja nikada neću zaboraviti, ali želim da ih se V. nikada u životu više ne seti. Sama pomisao da će ga neko primorati da ponovo prolazi kroz to mi je nezamisliva - kazala je M. S. i izrazila nadu da će sud na kraju ipak imati sluha i poštedeti malo dete ponovne traume.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online