Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.10.2009.
19:03
Kronen Zeitung, Vestionline A

Uhapšen Srbin zbog ubistva u Švedskoj

Austrijska policija uhapsila je u sredu u Nojmarktu kod Salcburga Srbina Denisa H. (22). Za njim je izdata međunarodna poternica zbog optužbe da je, kao član tročlane grupe, 11. jula u Švedskoj na ulici opljačkao, pretukao i nožem smrtno ranio 24-godišnjeg Šveđanina.

Tročlana grupa napala je Emanuela Maniu Lindgrena na sred ulice. Oteli su mu novac, potom brutalno pretukli, a Denis H. ga je, kako tvrdi policija, nekoliko puta ubo nožem. Od zadobijenih povreda žrtva je ubrzo izdahnula.

 

- Dvojica su ubrzo posle toga uhapšena, a istražni organi saznali su da je Denis H. pobegao u Austriju kod oca – kaže pukovnik Helmut Grajner iz kriminalističke policije u Salcburgu. – Danima smo osmatrali zgradu u Nojmarktu. Denis je promenio izgled, obojio je kosu, pustio bradu, i ugojio se. Kad su pripadnici «kobri» krenuli u akciju hapšenja, pružio je grčevit otpor, ali je brzo savladan i pritvoren.

 

Inače, Denis H. je u Austriji već kažnjavan zbog napada nožem.

 

Oštri komentari

Na portalu krone.at, gde je juče objavljena vest o hapšenju Srbina Denisa H, za nekoliko sati osvanulo je na desetine komentara čitalaca u kojima je, gotovo istim tonom, izneto ironično negodovanje na blag odnos evropskih vlasti prema kriminalcima iz inostranstva.

 

Kao i u drugim sličnim situacijama, u komentarima se jasno prepoznaje stav da je krimninalno ponašanje deo kulture «nekih nacija», a iznose se i zahtevi da kaznena politika prema kriminalcima strancima bude oštrija, uključujući oduzimanje prava na azil i deportovanja u zemlje iz kojih su došli. Neki su ovu vest iskoristili i kao povod da naglase da integracija stranaca u Austriji ne funkcioniše onako kako to državne institucije predstavljaju:

 

«... Neke kulture, bez obzira gde se nalaze, donose uvek samo nevolje! ... Ko se ne uklapa i ne prihvata pravila igre druge države, ovde nema šta da traži!»

 

«... Šta znači to? «Već je kažnjavan zbog napada nožem.» I, šta radi on na slobodi i šta će on uopšte u Austriji!»

 

«... kod nas slobodno šeta mnogo azilanata sa kriminalnom prošlošću, pa zašto ne bi i ovaj južnjački obogaćivač kulture? Najgore od svega je što većina građana nema pojma šta se u našoj državi, posebno u Beču dešava... njih se sistematski obmanjuje i oni su dovoljno naivni da veruju u besmislenu multi-kulti priču – integracija uspeva možda u 20% slučajeva, ostali stvaraju paralelna društva»

 

«... Tipično za Srbe. Treba da idu tamo odakle su došli!»

 

«... I Skandinavci su u poslednjih petnaest godina postali kulturno bogatiji. Oni im daju novac i, zahvaljujući razumevanju među narodima, dobijaju ubod nožem. A političari sve to afirmišu, kao «razmenu kultura». Dobra stara Evropa je umrla...»

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online