Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.06.2010.
20:00
Tanjug A

Miškovićevim otmičarima 30 godina robije

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu kojom su sedmorica pripadnika "zemunskog klana" osuđena na ukupno 30 godina i devet meseci zatvora zbog otmice vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića.

Ovom prvosnažnom presudom osuđenima za kidnapovanje Miškovića u aprilu 2001. godine, još dve otmice i iznude takođe je naloženo da oštećenima isplate oko 270 miliona dinara.

Potvrđenom presudom nekadašnjeg Četvrtog opštinskog suda u Beogradu Miloš Simović i njegov brat Aleksandar Simović osuđeni su na po osam godina zatvora, a Vladimir Milisavljević na sedam godina zatvora zbog otmice Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tokom 2001. godine.

Spasojević je u Okružnom zatvoru u Beogradu proveo četiri meseca i četiri dana (od 4. maja do 7. septembra), dok je Luković ostao nešto duže, šest meseci i 14 dana (do 20. novembra 2001).

 

Oko tog kontroverznog boravka u zatvoru u toku je više krivičnih postupaka protiv odgovornih za puštanje na slobodu vođa zemunske grupe.

 

Sedmorica zemunaca osuđena su, 29. maja 2008. godine, na više od 30 godina zatvora što je druga prvostepena presuda koja je izričena u tom postupku, pošto je prvu, donetu tokom akcije "Sablja" 2003. godine, Okružni sud ukinuo i naložio novo suđenje.

Zbog podstrekavanja na otmicu Vukovića na tri godine zatvora osuđen je Nenad Opačić. Zbog iznude 14.000 nemačkih maraka od Saše Pešića, Milan Jurišić osuđen je na dve godine zatvora, a Nikola Bajić i Dušan Krsmanović na godinu i šest meseci, odnosno godinu i tri meseca.

Presudom je osuđenima naloženo da u roku od šest meseci Miškoviću, koji je za otkup platio sedam miliona maraka, isplate 211,7 miliona dinara.

U roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, "zemunci" će morati da isplate 59,9 miliona dinara Vukoviću, koji je za otkup platio dva miliona maraka, a Pešiću 423.000 dinara, zbog iznude 14.000 nemačkih maraka. Aleksić nije platio otkup pošto se ispostavilo da nema novca.

Apelacioni su je u saopštenju naveo da prvostepeni sud nije načinio nijednu bitnu povredu odredabama krivičnog postupka koja bi mogla da bude od uticaja na zakonito i pravilno donošenje presude, kao i da je pouzdano utvrdio činjenično stanje i pravilno odmerio visine pojedinačnih kazni.

"Pojedinačno odmerene kazne, tako i jedinstvene su nužne, a ujedno i dovoljne da bi se njima prema optuženima ispunila svrha kažnjavanja a isto tako ostvarili i ciljevi generalne prevencije", navodi se u saopštenju.

Izuzev Opačića, svi su već prvostepeno osuđeni u Specijalnom sudu za organizovani kriminal na višedecenijske kazne zatvora, zbog učešća u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i u postupku zbog drugih krivičnih dela zemunske grupe.

Milisavljević i Jurišić su u bekstvu, a Miloš Simović je prošle sedmice uhapšen posle višegodišnjeg bekstva, dok svi ostali u pritvoru čekaju izdržavanje kazni zbog atentata na premijera, kao i drugih krivičnih dela.

Prvostepeni sud je u presudi koja je danas potvrđena naveo da je otmicu Miškovića planirao i organizovao vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević, a da su je realizovali u međuvremenu takođe ubijeni Mile Luković, s braćom Milošem i Aleksandrom Simovićem, Vladimirom Milisavljevićem i zasad nepoznatim saučesnicima.

"Oni su 9. aprila 2001, oko osam sati, na Bulevaru Arsenija Čarnojevića silom odveli Miškovića, s namerom da ga ne puste na slobodu dok od njega i njegove porodice uz pretnju smrću ne iznude novac", navedeno je u presudi.

Tog dana isplaćeno im je sedam miliona nemačkih maraka na ugovorenom mestu, a oni su oslobodili Miškovića. Posle otmice Miškovića, zemunska grupa ubrzo je uhapšena u Parizu, zbog posedovanja lažnih pasoša, a zatim izručena Srbiji, po poternici naše policije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online