Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2016.
05:15
D. Dekić - Vesti A

Turk će slomiti srpsku mafiju

Borba sa organizovanim kriminalom, lekcija je koju Srbija uči od Italije, pod pokroviteljstvom EU koja je nedavno pokrenula projekat prevencije korupcije i u Srbiju dovela jednog od najpopularnijih sudija u Italiji Euđenija Turka. Uz njega kao nosioca projekta, prema saznanjima "Vesti", iz Italije stiže i jedan tužilac, a u srpskom stručnom miljeu ukazuju da bi ova bitka trebalo da u paketu sa kriminalcima obuhvati i političku mafiju, neretko u sprezi sa kriminogenim strukturama.

A. Čukić
Da li su italijanska iskustva primenjiva i na Srbiju

Italija je, prema rečima članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić, specifična po sprezi mafije i političara, ali bi, smatra ona, takva otkrića u Srbiji mogla da budu problem, jer sudeći prema slučajevima koje je radio Savet, sve je rađeno tako da nema dovoljno dokaza za sud.

- Kod nas je i zakon pre šest godina donet po uzoru na njihov, ali kada smo analizirali kako se troše državne pare i imovina, zaprepastili smo se. Mnogo je privatizacija rađeno samo da se proda, dok je korist od toga bila nebitna. Nije poštovan Zakon o privatizaciji iz 2001. koji definiše da sredstva od prodaje idu starim vlasnicima, lokalnim samoupravama i budžetu, pa se ne zna gde je novac, a mi smo ostali bez privrede - kaže ona za "Vesti" i ističe da nije procenjeno ni zemljište ni rudna bogatstva.

Korumpirane političare kao veliki srpski problem vidi Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, podsećajući na otkriće državnog revizora da su vlastodršci od 2008. do 2014. nenamenski proćerdali ogroman novac.

Političari zaobiđu rešetke

- Od brojnih zloupotreba političara koje su objavili i mediji, samo jedan proces je, koliko znam, protiv bivšeg predsednika opštine Prokuplje procesuiran do kraja i on je u zatvoru - kaže Dragan Dobrašinović.
Bivši prokupački čelnik Milan Arsović je pravosnažno osuđen da je namestio tender za izgradnju dečjih igrališta i na izdržavanju je jednogodišnje kazne.

- Srpski problem je politička mafija. Iskustvo sa strane je potrebno, ali prvo mora da se definiše da centralni kriminal nije na ulici, već u institucijama, policiji, tužilaštvima. Problem je i što se ne rešava uzrok već posledica, jer država ne čisti sopstvene redove, pa je dobro da stranci u tome pomognu - kaže on za naš list.

Srbija ima regulativu i resurse, ali kako ističe Dobrašinović, to svodi na ulične bandite, a nema volje da se zagazi i u javni sektor.

- Kriminalom i korupcijom vlast se bavi samo verbalno u izbornim kampanjama, ili se obračunava samo sa pojedincima - ukazao je on.

Nemilosrdni Rim

Italijanska vlast je mafiji zaplenila 23.000 nekretnina i skoro 3.000 preduzeća. U Srbiji je 2010. narko bosu Darku Šariću i njegovoj rodbini zaplenjena višemilionska imovina, stanovi u Beogradu i Kragujevcu, zemlja u Sremskoj Kamenici, više hotela i restorana u Novom Sadu i na Paliću, vlasništvo odmarališta u Rovinju, nekretnine na Zlatiboru i u Marbelji, akcije u Mitrosremu, i dve firme. Dragoslavu Kosmajcu koga je premijer Aleksandar Vučić kao narko dilera "čije ime niko ne sme da spomene", privremeno su oduzeta 23 objekta, jedan vraćen, a optužba se svela na zloupotrebu službenog položaja u podstrekivanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online