Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.10.2016.
18:04
J. Arsenović - Vesti A

Nagrada za ćutanje u aferi "Helikopter"?

Gordana Jovanović, tužiteljka u slučaju pada vojnog helikoptera u martu prošle godine, kada je kod Surčina stradalo sedam osoba, među kojima i jedna beba, napustila je tužilaštvo i prešla u notare. To je jedna od najprofitabilnijih profesija u Srbiji u koju se, inače, teško ulazi.

Reuters
Niko nije odgovarao zbog pogibije sedmoro ljudi u padu helikoptera

Nakon što je krajem juna Više tužilaštvo saopštilo da nema osnova za pokretanje postupka u slučaju pada helikoptera 13. marta prošle godine, tužiteljka Gordana Jovanović se svega tri nedelje kasnije prijavila na konkurs za javnog beležnika. Bila je uspešna, pa ju je ministarka pravde 9. septembra i imenovala za notara.

U Komori javnih beležnika Srbije "Vestima" su potvrdili da je ministarka pravde imenovala bivšu tužiteljku za notara, ali da ona još nije počela s radom. To će biti moguće tek kada bude upisana u imenik javnih beležnika, pri čemu je, kako je rečeno "Vestima", taj upis u toku.

Konkurs je bio raspisan za pet javnobeležničkih mesta, od kojih je jedan bio za Novi Beograd, i to na području Trećeg suda. To je jedno od najpromentijih područja za delatnost notara, što podrazumeva i najveće prihode! Upravo na to jedno upražnjeno mesto u srpskoj prestonici primljena je Gordana Jovanović.

Beogradska štampa konstatuje nesvakidašnju promenu u karijeri tužiteljke koja je s mesta tužioca uletela u dobro plaćen, po mnogima i pretplaćen posao notara. Sugeriše se da bi novo zanimanje mogao da bude gest zahvalnost što tužiteljka nije krivično gonila nikog od potencijalno odgovornih u slučaju pada helikoptera.

Tako je izbegnuto da se pokrene pitanje odgovornosti tadašnjih ministara odbrane Bratislava Gašića i zdravlja Zlatibora Lončara, za koje se nezvanično govorilo da su, vršeći politički pritisak insistiranjem da se i pored nepovoljnih meteo-uslova podigne helikopter, doveli do kršenja procedure. Nisu odgovarali ni visoki vojni oficiri koji su pod tim pritiskom poklekli, iako je vojska pokrenula disciplinski postupak protiv njih.

Boli glava od para

Prema istraživanju Balkanske istraživačke mreže, Poreska uprava odbija da kaže koliko novca notari uplaćuju u budžet Srbije. Ranije se navodilo da, za razliku od francuskih notara koji državi uplaćuju 80 odsto prihoda, srpski beležnici za državnu kasu izdvajaju svega 30 odsto prihoda. Koliko su to velike cifre govori podatak iz 2014. kada je advokat Dušan Bratić naveo da je na teritoriji Prvog osnovnog suda, koji pokriva centar Beograda, samo u dva meseca prihod po beležniku iznosio oko 5.000 evra.

Petak 07.10.2016. 21:20
Helikopter je najveća bruka Srbije i Srpskog pravosuđa . Ne izvođenjem krivaca pred sud samo se sole rane porodicama stradalih . Vučićeva krivica za zataškavanje ovog slučaja ravna je zločinu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online