Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
12:56
Tanjug A

Srpski tajni agenti hapsili "perače para"

Policija je danas uhapsila pripadnike dve organizovane kriminalne grupe u Beogradu i Novom Sadu, sa Željkom Kostićem i Tiborom Vinklerom na čelu, koje su stekle protivpravnu imovinsku korist od 4,5 miliona evra. U akciji su policajci po prvi put simulirali sklapanje biznisa sa osumnjičenima i ubacili tajnog agenta kako bi došli do podataka.

Policija je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsila pripadnike dve organizovane kriminalne grupe koje se sumnjiče da su ostvarili protivpravnu korist od preko pet i po miliona evra.

U akciji "Šetač" uhapšeni su Željko Kostić, Tibor Vinkler, Jelena Mitrović, Bojana Savić, Ljiljana Isailović-Davinić, Branko Đekić, Vladimir Vučićević, Aleksandar Ivković, Goran Petrović i Stanislav Stanković, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Dačić: Istorijska akcija

 

Prema rečima ministra policije Ivice Dačića, hapšenje ove kriminalne grupe predstavlja "istorijsku akciju policije" po primeni novih metoda. "Prvi put je primenjena mera sklapanja simularnih pravnih poslova i primenjena institucija 'prikrivenog islednika' na šta po mom ovlašćenju Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravo", rekao je Dačić. "Na takav način su prikupljeni dokazi o protivzakonitim radnjama, o organizatorima i članovima grupe, kao i vlasnicima više od 500 preduzeća koji su u cilju izbegavanja plaćanja poreza podizali gotov novac, vršeći uplate na račune preduzeća koje je osnovala policija", rekao je Dačić.

S ciljem otkrivanja ovih organizovanih kriminalnih grupa i prikupljanja dokaza, po prvi put su primijenjene mere sklapanja simulovanih pravnih poslova, predviđene Zakonikom o krivičnom postupku Srbije.

Naime, prikriveni islednik - policijskih službenik MUP-a registrovao je više preduzeća na osnovu naredbe istražnog sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, na čije žiro-račune su, po nalozima organizatora kriminalne grupe, vršene uplate i podizan gotov novac sa računa, pri čemu je sačinjavana poslovna dokumentacija neistinite sadržine.

Na ovaj način su prikupljeni neposredni dokazi o protivzakonitim radnjama organizotora i članova ovih kriminalnih grupa, kao i vlasnika oko 500 preduzeća, koji su s ciljem izbegavanja poreskih obaveza vršili uplate na račun preduzeća koje je osnovala policija.

Organizatori i članovi ovih kriminalnih grupa su u periodu od 2006. do ove godine izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i pranja novca, tako što su u Beogradu i Novom Sadu osnovali veći broj preduzeća na svoja ili imena trećih lica, koja se nisu bavila privrednom delatnošću, već su isključivo sačinjavala i overavala poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine.

Na osnovu ove dokumentacije primane su žiralne uplate od oko 500 preduzeća sa teritorije Srbije, a potom podizan gotov novac. Organizatori i članovi kriminalnih grupa zadržavali su proviziju od oko 10 odsto, a ostatak novca predavali vlasnicima ovih preduzeća, čime su im omogućili da "izvuku" gotov novac sa poslovnih računa bez plaćanja poreza.

Na ovaj način u navedenom periodu izvršen je promet novca u ukupnom iznosu od 450 miliona dinara ili oko 4,5 miliona evra.

Organizatori i članovi ovih kriminalnih grupa su tako ostvarili protivpravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od više od 45.000.000 dinara ili oko 450.000 evra, koje su dalje stavljali u legalne novčane tokove osnivanjem novih preduzeća, kupovinom automobila i stanova na svoje ili imena drugih lica, čime su izvršili i krivično delo pranja novca.

Iznos od više od 400.000.000 dinara ili oko 4.000.000 evra predstavlja protivpravnu imovinsku korist vlasnika oko 500 preduzeća, koji je izvučen iz legalnih novčanih tokova.

Na ovaj način, prikupljeni materijalni dokazi omogućiće da se krivična sankcija u potpunosti primeni, ne samo prema organizovanoj kriminalnoj grupi, nego i prema vlasnicima svih preduzeća koji su svesno ušli u protivpravne poslove s ciljem izbegavanja poreskih obaveza, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online