Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
10:14
Mondo A

''Najdanovi krugovi'' pod istragom

U energetsko polje "Najdanovi krugovi" u Maloj Krsni kod Smedereva, koje navodno leči mnoge bolesti, osim milionskog građanstva, nedavno su ušli policija, tužilaštvo i zdravstvena inspekcija. Zbog nadrilekarstva i nezakonitog obavljanja zdravstvene delatnosti, zabranjen je rad dvema agencijama čiji su vlasnici lekar i mašinbravar, pišu "Novosti".

"Doneta su rešenja o zabrani obavljanja zdravstvene delatnosti, za šta ove agencije nisu ovlašćene. Protiv lekara koji je vlasnik jedne od agencija, biće podneta prekršajna prijava zbog rada bez odobrenja Ministarstva zdravlja. O tome ćemo obavestiti i Lekarsku komoru Srbije", rekla je za "Novosti" Jelica Radulović, šef Odseka zdravstvene inspekcije za Beograd.

U proteklih deset godina u lekovitim "Najdanovim krugovima" stajalo je najmanje milion ljudi, a pacijenti su za pristojnu sumu dobijali terapiju sa "prepisanim" vremenom stajanja u krugu.

Konsultacije lekara specijalista fizikalne medicine, kardiologa i internista naplaćivane su od 500 do 1.000 dinara. Razgovor s bionergetičarem ili radiestezistom staje 1.000 dinara.

Određivanje tablice za korišćenje energetskog polja, a određuje je stručno lice sa "desetogodišnjim iskustvom" (mašinbravar prim. aut.) košta 200 dinara.

"U dve ordinacije obavljane su konsultacije, a naplata, za koju postoji i cenovnik, uglavnom nije evidentirana kroz fiskalnu kasu, niti su uplaćivani pazari", kaže za "Novosti" načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Smederevo Dejan Anđelković.

Prijave zbog kršenja autorskih prava

 

Policija je tužilaštvu podnela dve krivične prijave protiv Milice I. (52) i Vesne S. (47) iz Male Krsne zbog krivičnog dela neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela.

 

"Ove osobe su prodavale primerke brošura "Najdanovi krugovi" i "Biološko kreativno polje". Članke su skidale sa Interneta, umnožavale ih i prodavale po ceni od 250 dinara", kaže za "Novosti" načelnik policije Dejan Anđelković.

Izumitelj ove "lekovite biološke devijacije", pokojni Najdan Rakić, tvrdio je da krug prečnika sedam metara, sedam kilometara u visinu isijava pozitivno zračenje koje je navodno 13 puta jače od rendgena i 30 od struje. Leči, navodno, čak i rak i sidu.

Ne postoji, međutim, nikakva zvanična provera navodnog energetskog polja.

Oni koji sebi traže lek ne žale novac ni vreme i ne osvrću se na zabrane. I u ponedeljak je ovde bilo na stotine ljudi. Došli su iz Vojvodine, sa Kosova, Vranja, Kruševca, Leskovca. Mnogima stajanje u krugu nije bilo "premijerno".

"Konsultanata više nema, ali ljudima niko ne može da zabrani da stoje u krugu. Pomaže im i zato se vraćaju. Pun od jutra do ponoći. Dnevno dođe 1.000 ljudi. Stajali su i kada su bili kriminalistički inspektori", kaže meštanka Vesna S. koja svakodnevno ovde prodaje voće i povrće.

Kuda idu dobrovoljni prilozi?

 

Policija još istražuje gde ide novac od dobrovoljnih priloga koje građani ostavljaju za izgradnju crkve. Novac odlazi na račun Odbora crkve u Skobalju.


"Sve što je skupljeno već je utrošeno za gradnju crkve. Prosečno, dnevno ostave od 1.000 do 2.500 dinara, a nekada mnogo manje. Nije to mnogo, jer često nam i kradu iz sandučeta, i time treba da se pozabavi policija", kaže protojerej Boško Savić, koji ne zna koliko je novca prikupljeno za pet godina.


Kroz ovo sanduče, po našoj računici, prošlo je najmanje milion dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online