Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.06.2016.
04:00
Vesti A

Posle 14 godina osvetio smrt sina

Stojan Stanojević (67) uhapšen je zbog sumnje da je u utorak u centru Požarevca hicem iz pištolja hladnokrvno ubio Dragana Stepića (57), vlasnika građevinske firme "Stepić plus", a motiv ovog zločina je, prema pisanju medija, krvna osveta! Naime, Stojan je krivio Stepića za smrt svog sina Jovice kojeg je pre 14 godina zatrpala zemlja dok je radio na terenu za firmu u kojoj je Stepić bio šef gradilišta.

pixabay.com
Hladnokrvno ubistvo u Požarevcu (Foto: Ilustracija)

Prema pisanju medija, Stepić je sa svojim radnicima radio na popločavanju jednog dvorišta, kad je naišao Stojan.

- Napadač je prišao i naočigled mnogobrojnih očevidaca ispalio metak Stepiću u stomak. Hitna pomoć je brzo pozvana i Stepić je s teškim povredama prevezen u požarevačku bolnicu gde je odmah operisan, ali mu nije bilo spasa. Iako je metak bio malog kalibra, zrno je znatno uništilo unutrašnje Stepićeve organe - preneli su mediji reči izvora bliskog istrazi.

Jovica bio divan mladić

Komšije Stanojevića imaju za tu porodicu samo reči hvale.
- Divna je to i namučena porodica. Jovica je bio primeran i vredan mladić, ali je nastradao, nije stigao ni da se oženi. U šoku smo zbog ovoga što je Stojan uradio, iako smo znali da nikako nije mogao da prežali sina - rekle su komšije.

Stanojevićev sin Jovica je pre 14 godina nastradao u odronu zemlje tokom građevinskih radova koje je u selu Zabrega izvodilo Preduzeće za puteve Požarevac. Tadašnji šef gradilišta bio je upravo Dragan Stepić. Pošto ga je smatrao direktnim krivcem za smrt svog sina, Stanojević je više puta pretio Stepiću ubistvom. Zbog toga mu je u nekoliko navrata oduzimano oružje, ali sve to nije sprečilo Stojana u njegovom kobnom naumu.

Divna Stanojević, supruga osumnjičenog, rekla je za medije da ništa nije nagoveštavalo tragediju.

- Stojan i ja smo se sreli u utorak ujutro kad sam se vratila od lekara. On je upravo bio pošao u grad i samo smo razmenili nekoliko reči. Posle toga ga više nisam videla niti se čula s njim - rekla je za medije očajna Divna.

Povukao se u sebe

Stojanova ćerka Sonja kaže da je njen otac svih ovih godina 24 sata mislima bio sa pokojnim sinom i da nikada nije uspeo da se pomiri s tim gubitkom.
- Povukao se u sebe, sklanjao se od ljudi, bunio se kad gledamo TV ili slušamo muziku. Nikako nije mogao da prihvati pogibiju mog brata i nepravdu koja nam je naneta u sudskom postupku - rekla je Sonja.

Ona je navela da je Stojan godinama govorio da će ubiti Stepića, ali da nije verovala da će se to zaista i dogoditi.

- Stojan je Dragana stalno krivio za smrt našeg sina Jovice 2002. godine. Tada su radili u selu Zabrega, kopali su neku kanalizaciju. Naš Jovica je tu nastradao jer ga je zatrpala zemlja u kanalu dubokom četiri metra. Za glavnog krivca Stojan je smatrao Dragana i nikada mu nije oprostio - ispričala je Divna.

Za beogradske medije Divna je rekla i da je na sudu očekivala pravdu, ali da je Stepić osuđen samo na šest meseci zatvora.

- Čak ni tako malu kaznu nije robijao i nikada nam nije rekao da mu je žao ili da se kaje. To Stojan nije mogao da prihvati i zato je ovo uradio - očajna je bila Divna Stanojević.

Šta je krvna osveta

- krvna osveta je običaj u kojem se konflikt između dve familije, započet ubistvom člana jedne familije, nastavlja međusobnim ubijanjem jednog po jednog muškarca

- poznat je kanon Leke Dukađinija: "Ukoliko jedan čovek ubije drugoga, muški član porodice mora uzvratiti istom merom."

- krvna osveta i danas postoji na Kosmetu, u Albaniji, Crnoj Gori, na Sardiniji, u Kampanji, Apuliji, na Kritu, Korziki i Siciliji

- u Albaniji u septembru 2013. više stotina dece nije išlo u školu zbog straha od krvne osvete

- muškarci u familiji koja "duguje krv", osim dečaka do 15 godina, ne izlaze van dvorišta opasanog visokim zidom ili žive u posebnim utvrđenjima

- sve poslove nabavke hrane, rada u polju, čuvanja stoke i slično preuzimaju žene i deca

- ubistvom se spor ne izmiruje, već "dug krvi" prelazi na drugu familiju
- ako odabrani egzekutor odbije da ubije člana neprijateljske familije, smatra se kukavicom, familija ga se odriče i to se smatra najvećom sramotom
- izmirenje se teško postiže, a ako do njega i dođe, to se obično dešava posle 20-30 godina međusobnog ubijanja

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online