Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
16:38
Tanjug A

Uhapšeni Šarančić i još tri osobe

Bivši generalni direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić i još tri osobe uhapšene su danas zbog sumnje da su oštetili to javno preduzeća za više od milion i 240.000 evra, izjavio je ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić.

Tvrdio da pravi "poslove veka": Milanko Šarančić

On je dodao da su uhapšeni i bivši pomoćnik generalnog direktora "Železnica Srbije" Zoran Milićević, direktor sektora za investicije u tom javnom preduzeću Dragoslav Pejčić i Milorad Čelebić koji je ugovarao posao kupovine lokomotiva preko posredničkih firmi iz Trsta i Londona.


Prema Dačićevim rečima, oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji "Osmica" Službe MUP-a za borbu protiv organizovanog kriminala i Specijalnog tužilastva za organizovani kriminal.

Dačić je naveo da su uhapšeni osumnjičeni da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, jer postoje osnovi sumnje da su prilikom ugovaranja i nabavki električnih lokomotiva i dizel motornih vozova iz Slovenije i Švedske naneli štetu "Železnicama Srbije".


Dačić je precizirao da postoji osnova sumnje da je Šarančić u postupku nabavke lokomotiva iz Slovenije i Švedske izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja čime je omogućio pribavljanje imovinske koristi od preko milion i 240.000 evra firmi "FRIUL EXSPORT" iz Trsta i preduzeću "CO RAIL" iz Londona.


SBPOK i Tužilaštvo su u cilju pribavljanja činjenica i dokaza intenzivno sarađivali sa italijanskim istražnim organima (finansijskom policijom), MUP Slovenije i kriminalističkom policijom Švedske.

Italijanski, slovenački i švedski organi dostavili su dokumentaciju koja potvrđuje osnove sumnje o zloupotrebi službenog položaja.


Istraga će biti nastavljena, a uhapšeni će u zakonskom roku biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, rekao je Dačić.
 

Šarančić tvrdio da pravi "posao veka"
 

Bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića pratile su nekoliko afera od 2005. do 2008. godine, kada je smenjen sa položaja.

Među tim aferama bila je nabavka polovnih lokomotiva bez tendera i to od firme koja se bavi buticima, a domaći mediji su bili puni napisao da je Šarančić fakturisao izgradnju toaleta na železničkoj stanici u Kraljevu na 75.000 evra.

Njegovo ime vezuje se i za aferu nabavke službenih automobila za Železnicu u vrednosti od 2,2 miliona evra, a u žiži domaće javnosti bio je i pri kraju svog mandata, kada je započeo otkup službenog stana od 108 kvadratnih metara na Vračaru u Beogradu i to kreditom i kamatom od svega jedan odsto godišnje.

Šarančić je pre dvadesetak dana tvrdio je da je nabavka lokomotiva iz Švedske i Italije "jedan od boljih poslova srpske železnice".


Šarančić je tada tvrdio da su eventualne malverzacije na srpskoj železnici mogle postojati neposredno pred njegov dolazak na mesto direktora Železnica Srbije.

Prijavu protiv Šarančića i bivšeg predsednika UO smederevskog "Želvoza" Dragomira Čohadžića pre dvadesetak dana podneo je Sindikalno-radnički pokret "Želvoza" Republičkom javnom tužilaštvu.


U prijavi je navedeno da su Šarančić i Čohadžić tokom 2005. i 2006. godine na osnovu nezakonito sklopljenih ugovora i aneksa ugovora za rekonstrukciju i popravku 1.000 vagona sa računa "Železnice Srbije" na račun "Želvoz-a" Smederevo preneli oko 1,3 milijarde dinara.


Ovaj predmet uz obimnu dokumentaciju Više tužilaštvo u Smederevu prosledilo je kolegama u Tužilaštvu za organizovani kriminal, jer suma za koju se Šarančić tereti prelazi dve stotine miliona dinara i samim tim prevazilazi nadležnost smederevskog tužilaštva.


Šarančić, inače kadar Nove Srbije, široj javnosti postao je poznat 2005. godine , kada je bez tendera kupio polovne vozove i lokomotive iz Švedske, za 3,5 miliona evra, i to od firme koja prodaje robu buticima.

Povezivan je i sa kupovinom službenih automobila u vrednosti 2,2 miliona evra, izgradnju toaleta na železničkoj stanici u Kraljevu, čiju je vrednost fakturisao na 75.000 evra.

Pri kraju svog mandata, Šarančić je započeo otkup službenog stana od 108 kvadratnih metara u elitnom beogradskom naselju Vračar, po godišnjoj kamati od jedan odsto.


Sa mesta direktora "Železnica Srbije", Sarančić je smenjen krajem 2008. godine.
Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su Šarančića, zbog osnovane sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio to preduzeće za više od 1,24 miliona evra.

Italijanski, slovenački i švedski organi dostavili su dokumentaciju koja potvrđuje osnove sumnje o zloupotrebi službenog položaja.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online