Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
15:37
J. Jelovac - Vesti A

Silovanje preko Fejsbuka

Čovek izlazi iz stana, ide ka pijaci ili kancelariji i usput sreće mnogo ljudi, poznatih i nepoznatih. Svima govori ime, prezime, datum rođenja, adresu, imena žene i dece... Pokazuje im fotografije sa porodičnih izleta i letovanja. Govori im o onome što trenutno misli ili oseća... Koliko god ovo zvučalo preterano, u virtuelnom svetu se podrazumeva!

Društvene mreže na internetu kao što su Fejsbuk, Tviter i Maj spejs imaju na stotine miliona korisnika. Prema istraživanjima američkih finansijskih agencija, Fejsbuk će u ovoj godini zaraditi 230 miliona dolara, a Majspejs dvostruko više.
 

Amerikanci prednjače u korišćenju ovih mreža, pa ih je čak 111 miliona samo na Fejsbuku. Slede Velika Britanija sa 23, Indonezija sa 19 i Turska sa 14 miliona.

I Srbi su on lajn! Ovu mrežu koristi oko dva miliona građana Srbije. Po broju korisnika nalazimo se na 17. mestu u Evropi, a više ga koriste muškarci.

U regionu Srbiju po broju korisnika Fejsbuka prate Hrvatska (1,2 miliona), Bosna i Hercegovina (775.000), Makedonija (692.000), Slovenija (568.000) i Crna Gora (160.000). Srbi i Crnogorci su toliko obuzeti internetom, da je u svrhu osvešćenja pojedinaca morala da reaguje i Vlada. Umesto da rešavaju životne probleme građana, zaposleni u ministarstvima su se, naime, po ceo dan dopisivali i razmenjivali slike sa letovanja. Tako je u obe države, u svim Vladinim ustanovama, Fejsbuk zabranjen u toku radnog vremena

Otkaz zbog kritike šefa

Konobarica iz Severne Karoline otpuštena je zato što je na Fejsbuku kritikovala mušterije koje su tri sata provele u piceriji i ostavile joj napojnicu od pet dolara. Konobarica je navela da je zbog siće morala da radi prekovremeno. Picerija je otpustila Ešli zato što je kritikovala mušterije i predstavila piceriju u lošem svetlu.

 

Zabeležen je i slučaj u Americi gde je jedna kancelarijska službenica na svom profilu kritikovala svog šefa, zaboravljajući da joj je na listi prijatelja i da može da pročita njen komentar. Nekoliko minuta kasnije dobila je otkaz, takođe, putem Fejsbuka.

Primera zabrane korišćenja ove društvene mreže poslednjih meseci bilo je u mnogim državnim administracijama u Evropi. Nedavno je zabrana stigla i za poljske policajce, koji su više vremena na radnom mestu koristili za četovanje nego za hapšenje kriminalaca i istrage.

Najdrastičniji primer zabrane Fejsbuka je odluka koju je donela izraelska vlada. Izraelske bezbednosne službe, koje paze da osetljive informacije ne dođu u javnost, ustanovile su da izraelski vojnici, koji su otvorili svoje stranice na Fejsbuku, nenamerno iznose i poverljive podatke i time ugrožavaju bezbednost Izraela.

U Srbiji su gotovo svi mladi koji imaju pristup internetu korisnici društvenih mreža, a predviđanja su da ćemo u ovoj godini imati pravu najezdu starijih od 40 godina. Tome u prilog ide i podatak da je prošla godina predstavljala pravi bum za mame na Fejsbuku. Čak 96 odsto mama kaže da se umrežilo zbog prijatelja i rodbine, a kao razlog navode i igranje igrica.

Globalna groznica zvana Fejsbuk hara. Ovo je postalo mnogo više od sajta za druženje, a sociolozi i psiholozi slažu u jednom: biti na Fejsbuku znači biti deo zajednice. Profesor teorije medija, estetike i kulture dr Divna Vuksanović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu kaže da je prvobitno zamišljeno da društvene mreže uspostavljaju pokidane veze s prijateljima iz raznih krajeva sveta. Danas su postale sinonim za masovnu zabavu, a često i zloupotrebu.

Nije tajna da mnogi korisnici društvenih mreža ovde traže ljubav. Neki to rade aktivno i to im je jedini cilj, dok drugi u prolazu šacuju zanimljive momke ili devojke. U jednoj od mnogobrojnih anketa 52 odsto ispitanika reklo je da se udvaralo putem Fejsbuka.

Ako ove podatke pretočimo u realni svet i ako uzmemo da je dva miliona Srba na ovoj mreži, ispada da je milion ljudi u Srbiji na ovaj način ostvarilo neki emotivni kontakt.

Ipak, virtuelni svet ima i svoju mračnu stranu. Odavde su potekle mnoge prevare, krađe, uznemiravanja, čak i silovanja i otmice. Stručnjak za internet- prevare Saša Pribićević kaže da hakeri preko profila na društvenoj mreži mogu doći i do podataka vašeg tekućeg računa i tako vas jednostavno opljačkati.

Lažnih profila u Evropi ima oko 800.000. Tako je nedavno četvoro otmičara kidnapovalo 18-godišnjeg J. M. na Novom Beogradu. Držali su ga zatočenog 150 metara ispod zemlje, u kanalu u Sremskim Karlovcima, traživši za otkup 150.000 evra.

A sve je krenulo tako što se devojka jednog od otmičara preko lažnog profila na Fejsbuku sprijateljila sa nesrećnim mladićem i pozvala ga da se upoznaju.

Prošle godine policija je uhapsila 43-godišnjeg Aleksandra Neškovića koji je preko Fejsbuka zaveo 13-godišnju devojčicu iz Obrenovca i silovao je. Devojčici se predstavio kao tinejdžer od 16 godina.

Pravi prevrat na internetu napravio je ogorčeni Britanac Kris Vitver, koji je na svom profilu na Fejsbuku postavio imena i fotografije oko 6.000 osuđenih pedofila u Velikoj Britaniji. Da narod zna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online