Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.05.2010.
12:01
Z. Gligorijević - Vesti A

Tri puta opljačkani u zavičaju

Dragiša Milosavljević Peca iz Sedlara kod Svilajnca, kako sam kaže, odrastao je u velikom siromaštvu jer je njegov otac Borivoje umro kada je on imao samo šest meseci, a majka Ljubinka ostavila ga je sa nepunih godinu dana.

ŽALE ZBOG POVRATKA IZ PARIZA: Dragiša i Vinka Milosavljević


 

Dragišu su očuvali sada pokojni baka Minka i deda Milutin. Živeo je u čatmari, a detinjstvo pamti po težinjavoj košulji, šerpi kojom se igrao u prašini, a seća se i da je pomagao kada su deka i baka žnjeli ručno.


Čim je postao punoletan, maja 1968. godine Dragiša je otišao kod svoje majke, koja je sa očuhom živela u predgrađu Pariza, Sent Deniju, u Francuskoj, u koji je otišla godinu dana ranije.


- Bilo je teško da odem, ali to mi je bio jedini izlaz. Niti sam znao jezik, niti sam imao neku školu koja bi mi tamo koristila. Kod majke sam proveo jedva tri meseca. A onda sam se snalazio sam kako sam znao i umeo. Zaposlio sam se na betonaži zgrada, a kada sam dobio dokumenta u komunalnom preduzeću. Svega sam bio željan. Kad sam dobio prvu platu odmah sam kupio garderobu i dobru hranu - iskreno kaže Dragiša za "Vesti".


U želji da se bavi nekim lakšim poslom, otišao je na doškolovavanje. Onda se zaposlio u jednoj firmi koja je postavljala telefonske kablove i montirala telefone po firmama. Potom je postao električar i tim poslom se bavio sve do penzije, u koju je otišao pre godinu dana. Sa Vinkom se venčao 1976. godine i preselio u Pantin. Ona je radila u bolnici najpre kao čistačica, a potom je dodavala instrumente u operacionoj sali.

Želi da se vrati u Francusku


- Francuska me još vuče i zbog toga što sam u njoj provela mladost. I deca su nam tamo. Naša ćerka Valentina živi sa Kristofom Labstienom i njihovim sinom Etanom. Sa njima i njenom decom Daliborom, Slađanom, Aleksijem i Luan - sa setom govori Vinka Vilosavljević.


- Dok sam bio u Srbiji škola me nije interesovala. Da nisam otišao jedino bih mogao da radim na građevini sa zidarima. Ne bih mogao da napravim kuću ni da idem na odmor, čak ni da se proveslim u nekom restoranu, a o kupovini kola mogao bih samo da sanjam - dodaje Dragiša.

OGORČENA NA SUSEDE: Vinka sa unukom


 

I on i supruga Vinka pokajali su se što su se vratili u zavičaj i kažu da to nikada ne bi uradili da nisu uložili novac u gradnju kuće.


- Nikada nećemo sebi da oprostimo što smo prodali stan u Francuskoj. Kuću u Sedlaru obijali su nam tri puta. Očistili su sve što su mogli. Odneli su nam stvari, posuđe, čak i aspirator i robota, koji sam platila oko 4.000 franaka, koji je mesio hleb, kolače, pravio majonez. Iz Francuske smo donosili samo kvalitetne i skupe stvari, a doživeli smo da nas naš narod pokrade - ogorčena je Vinka, koja kaže da su se i ostale komšije koje su se vratile pokajale.


Ona je zapanjena što su Srbi neiskreni i puni zavisti, a ne može da veruje ni da u domaćim bolnicima ne postoje osnovni uslovi za bolesnike.


- Pre dve i po godine ležala sam u bolnici. Bila sam frapirana neljubaznošću osoblja i prljavštinom. U Francuskoj i da ne znate reč na njihovom jeziku doktori i sestre će da kleče na kolenima da bi vam objasnili ono što vam treba - kaže Vinka.
 

Rakija za poklon


Dragišin hobi je pečenje ljute šljivovice, kao i rakije od kruške, breskve, jabuke i drugih voćki. Prošle godine ispekao je 400 litara. On ima i mašinu za flaširanje. Rakiju kaže peče za sopstvene potrebe i da bi poklanjao prijateljima. Voleo bi da može da je izvozi, jer je u inostranstvu mnogo skuplja, ali
još uvek nije našao načina za to.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online