Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.05.2010.
18:26
Kurir rs A

Umrla jer bolnice ne primaju anoreksičare!

Ivana Milosavljević (40) umrla u najstrašnijim mukama, sa samo 25 kilograma, jer bolnice u Srbiji ne primaju hronično obolele od anoreksije, tvrdi njena majka Mirjana

Mirjana kaže da su Ivanu potpuno nepokretnu i tešku jedva 25 kilograma poslednji odbili da hospitalizuju lekari VMA.

Pomoć stigla kasno

 

Očajna i ne znajući kome da se obrati, Ivanina majka je 6. maja pisala gradonačelniku Beograda moleći ga za pomoć. Međutim, odgovor iz njegovog kabineta stigao je tek 21. maja.


"Doktorka Markovski iz gradonačelnikovog kabineta obavestila me je da je za Ivanu obezbedila ležaj u KBC "Zvezdara“. Kad sam joj rekla da je moja ćerka u međuvremenu preminula, ona mi je izrazila saučešće i objasnila da joj je moje pismo bilo prosleđeno tek prethodnog dana", priča neutešna Mirjana Milosavljević.

"Te noći 12. maja upala je u hipoglikemijsku komu i Hitna pomoć ju je odvela na VMA, gde su joj dali infuziju. Posle toga su je otpustili uz obrazloženje da „nije neposredno životno ugrožena“,  kaže za list "Kurir" neutešna majka i kao dokaz prilaže nalaz specijaliste.

Samo dva sata po dolasku kući Ivana je preminula.


"Godinama sam pokušavala da je smestim u VMA, KBC "Dragiša Mišović“, KBC 2Zvezdara“ i Institut za endokrinologiju, ali su svi odbili da je prime. Interne klinike su je slale na psihijatriju jer se tamo leče psihosomatske bolesti, a psihijatrija je šalje natrag bolnicama da je fizički ojačaju pre psihijatrijske terapije", grcajući priča Mirjana.

Ona je ćerku, kao vitalno ugroženu, sa uputom DZ "Vračar“ prethodno odvela u KBC "Dr Dragiša Mišović“, ali je tamo nisu primili "zbog nesaradnje s lekarima i odbijanja lečenja“ i pored toga što im je pokazala rešenje o starateljstvu jer Ivana nije odgovorna za svoje postupke.

Ministarstvo: Na potezu inspekcija

 

Nadležni iz Ministarstva zdravlja rekli su da se pacijenti oboleli od anoreksije zbrinjavaju u sistemu zdravstvene zaštite, zavisno od svog zdravstvenog stanja, kao i da će "povodom navedenog slučaja Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja ispitati okolnosti pod kojima je ova pacijentkinja preminula“, prenosi list "Kurir".

"Ona je 15 godina bolesna, a jedan od simptoma je da bolesnik ne želi da se leči", objašnjava neutešna majka, i dodaje da su joj na VMA savetovali da je odvede u London jer kod nas ne postoje adekvatne ustanove za lečenje anoreksije. Takođe, rekli su joj i da program lečenja koji bi možda pomogao njenoj ćerki košta oko 200.000 evra.

Ivana je sa 17 godina kao izuzetno talentovana dobila stipendiju SAD za studije arhitekture. Iako je magistrirala na prestižnom koledžu, posle čega se zaposlila, zbog sve lošijeg stanja i nemogućnosti da se brine o sebi morala je da se 2008. vrati u Beograd.


"Organizam joj je pojeo sopstvene mišiće. Ubrzo po dolasku postala je nepokretna jer mišiće više nije ni imala", jecajući priča njena majka.

VMA: Duboko žaljenje

 

"S obzirom na trenutnu popunjenost kapaciteta, a budući da se radilo o civilnom osiguraniku sa dugotrajnom istorijom bolesti, pacijentkinja je upućena u nadležnu civilnu ustanovu. Reč je o pacijentkinji koja je odbijala svaku medicinsku pomoć, što je izričito učinila i 12. maja i na sopstveno insistiranje puštena je kući. U trenutku pregleda Ivana Milosavljević nije bila neposredno životno ugrožena. Stručni tim lekara VMA izražava duboko žaljenje zbog tragičnog ishoda“, piše, između ostalog, u saopštenju koje je prosleđeno listu "Kurir".


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online