Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 23.05.2010.
22:52
Press rs A

Srpski pilot nije kriv za pad aviona?!

Indijskim avionom, koji se zapalio prilikom sletanja, u trenutku nesreće upravljao kopilot Indijac, kome je naš pilot Zlatko Glušica prepustio komande, saznaje list "Press".

Kopilot promašio pistu 600 metara : Srpski pilot nije upravljao avionom u trenutku nesreće
 

Indijskim "boingom 737-800", koji se u subotu ujutru srušio kod aerodroma u Mangaloreu kada je poginulo 158 ljudi, u trenutku sletanja upravljao je kopilot Indijac, kome je srpski pilot Zlatko Glušica prepustio komande, tvrdi za list "Press" bivši rukovodilac sektora telekomunikacija u JAT-u Branko Habuš.

Prošle nedelje proslavio rođendan kod kuće

 

U naselju Jakovu pored Beograda Glušica je živeo 30 godina. Žena iz drugog braka i ćerkica koja ide u prvi razred osnovne škole juče nisu želele da razgovaraju sa novinarima. U kući su bili samo najbliži rođaci i komšije.

 

"Razumite ih. Strašan je ovo šok. Pa Zlatko je prošle nedelje bio kod kuće i slavio rođendan. U ponedeljak je ponovo otputovao na posao i sad je stigla ova strašna vest", rekao nam je jedan od komšija kog smo zatekli u ulici.

Habuš, koji je veliki deo karijere posvetio istraživanju avionskih nesreća, ističe da je utvrđeno da je komande za sletanje aviona držao kopilot, koji je pratio uputstva takozvanog "lokalajzera", koji sa piste daje podatke o sletanju.

Do ovih podataka Habuš, koji je autor knjige "Avionski udesi u civilnom vazduhoplovstvu", došao je zahvaljujući prijatelju pilotu, koji je juče bio na licu mesta i imao uvid u preliminarni izveštaj o uzrocima nesreće.

Ovu tragediju, pukom srećom, uspelo je da preživi osmoro putnika.

"Indijski kopilot je forsirao i promašio utvrđeno mesto sletanja za čitavih 600 metara, tako da je naglo i jako "tvrdo" sleteo i jednostavno razbio avion u delove! Kopilot je slušao "lokalajzera", koji je bio blizu piste, a koji je najverovatnije davao pogrešne podatke".

On ističe i da nije neuobičajeno da kapetan, u ovom slučaju Glušica, prepusti pilotiranje kopilotu. "On je bio vrhunski profesionalac. Leteo sam sa njim najmanje desetak puta, najčešće za Amsterdam i Pariz. Bio je vrlo kooperativan i korektan kao čovek, a u poslu pravi profesionalac. Nije imao nijednu grešku u karijeri", naglašava Habuš.


Dan nakon nesreće u indijskom gradu Mangaloru istražitelji su našli crne kutije aviona, koje bi trebalo da pokažu zbog čega je letelica pala. Prema navodima indijskog izdanja "Tajmsa", stručnjaci sada preslušavaju sadržinu kutije, koja beleži razgovore u kokpitu i proučavaju tehničke podatke aviona tokom leta, koje je zabeležila druga kutija.

Specijalnim letom "Er Indije" juče je u Mengalor stiglo više desetina rođaka nastradalih. Oni su zasad identifikovali 87 žrtava velike avionske nesreće.

Ponedeljak 24.05.2010. 10:23
Sta drugo ocekivati od poturica, cak ni mrtvom coveku nedaju mira.. Boj se samo Boga Hafize..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online