Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2016.
19:19
Vestionline A

Novopazarski džihadista švercovao oružje, uhapšen u Grčkoj

Grčka policija je uhapsila je dvojicu muškarca sa švedskim pasošima - Novopazarca Mirsada Bektaševića koji je u BiH već bio osuđivan zbog terorizma i jednog državljanina Jemena, koji su kod sebe imali mačete i drugu vojnu opremu, zbog sumnje da su povezani sa džihadističkim grupama.

Reuters
Bektašević nameravao da se priključi Islamskoj državi

Oni su putovali autobusom kada su u četvrtak uhapšeni u Aleksandropolisu, u pokrajini Trakiji, blizu turske granice. U njihovom prtljagu pronađena je vojna oprema, navode u nedelju grčki policijski izvori.

Muškarac koji je uhapšen u Grčkoj prilikom pokušaja priključenja Islamskoj državi je Mirsad Bektašević, državljanin Švedske, koji je ranije u BiH osuđivan zbog namere da počini teroristički napad, javili su regionalni mediji.

Bektašević, poznat i pod nadimkom Maksimus (Vrhovni), rođen je 1987. u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine.

Bektašević je 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a 2007. godine osuđen je pred Sudom BiH zbog namere da počini terorističko delo. Tada je osuđen zajedno sa Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem.

Federalni mediji navode da su Bektašević i Cesur doputovali 14. oktobra 2005. godine u Sarajevo u nameri da na području BiH i drugih evropskih država izvrše terorističke napade. Tim napadima su planirali da prisile BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Avganistana.

Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva, a uspeli su da naprave i pojas sa eksplozivom. Takođe, prilikom pretresa prostorija pronađene su i kasete sa snimcima na kojima su jasno iskazali nameru da izvrše napad.

Bektašević je tada osuđen na 15 godina i četiri meseca zatvora, Cesur na 13 godina zatvora, a Ikanović na osam godina zatvora.

Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH Bektaševiću je kazna smanjena na osam godina i četiri meseca. Cesuru je kazna smanjena na šest godina i šest meseci a Ikanoviću na četiri godine.

Bektašević je 2009. godine podnio zahtev da ostatak kazne izdržava u Švedskoj. Nakon što je izdržao dve trećine kazne 2011. godine je pušten iz zatvora.

Prema navodima medija, Bektašević je već bio na sirijskom ratištu, a 2015. godine je u tri navrata iz Srbije pokušao da uđe u BiH. Nakon trećeg pokušaja izrečena mu je trajna zabrana ulaska u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online