Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
10:02
mondo.rs A

Šarićev klan se dopisivao na "Farmi"

Jedna od poruka koja se pojavila na kajronu tokom emitovanja "Farme" na RTV Pink bila je upućena i Željku Vujanoviću, protiv koga se vodi postupak da je kao "desna ruka" darka Šarića učestvovao u švercu više od dve tone kokaina iz Južne Amerike.

Evo nekih od poruka emitovanih u emisiji "Farma" u utorak uveče i pre tri večeri na TV "Pink", koje prenose "Novosti":

"Željko Vujanoviću, voli te tvoja mama najviše na svetu. Sama sam kod kuće. Tata je otišao kod babe. Vidimo se uskoro", ili "Željko Vujanoviću, pozdravljamo te i volimo najviše na svetu. Tvoji roditelji, baba Milica, tetka Ivanka i braća iz Pljevalja".

Vujanović je, inače, u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Protiv njega se vodi postupak u posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu zbog optužnice da je jedan od organizatora kriminalne grupe i "desna ruka" odbeglog Darka Šarića u krijumčarenju narkotika.

Šarićeva ekipa poznata je po šifrovanom načinu komunikacije, a o takvom načinu dogovaranja bilo je reči i u samoj optužnici. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, koja je u aprilu podignuta protiv pripadnika Šarićeve grupe, skoro svaki od članova kartela je imao lažno ime, koje su koristili prilikom komunikacija.

Tako je pseudonim Darka Šarića bio "Zoki", Gorana Sokovića "Gog" i "Popola", a ostalih osumnjičenih "Ronin", "Žuća", "Kuća", "Administracija"... Pored lažnih imena koristili su i poseban šifrarnik za razmenjivanje telefonskih brojeva, na kojima su brojevi od 0 do 9 označavani određenim slovima abecede.

Prilikom organizacije, kupovine, skladištenja i pokušaja krijumčarenja kokaina koristili šifrarnik "MODERNSTIL" u kom je svako slovo imalo svoj broj, pišu "Novosti". Slovo M je broj 1, O je 3, D je 5, E je 7, R je 9, N je 0, S je 2, T je 4, I je 6 i L je 8.


Kroz SMS poruke provlače se i druga imena i nadimci iz ovog klana, a običnom svetu je teško da razume o čemu se radi jer je sve u nekim slovima i brojevima.

"Zatvorenici imaju mobilne telefone zahvaljujući korupciji koja vlada svuda, pa i u zatvorima. U ovome im dosta pomaže i rodbina, koja se ponaša kontraproduktivno. Mediji koji to omogućavaju treba i da odgovaraju. Takvi mediji imaju odgovornost pred RRA, koja im je i dala frekvenciju", objašnjava, za "Novosti", kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Prema njegovim rečima, u ovakvim i sličnim rijaliti emisijama postoji doza kriminala, jer na taj način mogu da se šalju šifre i poruke sa direktnim uputstvima o kriminalnim aktivnostima koje treba uraditi.

"Da se neko ubije, premlati, opljačka... Nije lako da se one dešifruju, dok je vođama zatvorskog podzemlja lako da komuniciraju sa njihovim ljudima koji su na slobodi, jer se oni međusobno razumeju", kaže Radovanović.

Pored međusobne razmene poruka optuženih i odbeglih članova pljevaljskog narkoganga, primećeno je da određene informacije jedni drugima šalju i neki drugi zatvorenici.

Tako, navodne devojke najavljuju kada će doći advokati, kada su patike i ostalo što je traženo kupljeni, a posebno upadaju u oči naizgled nasumice upisana slova, tačke i crtice. U određenim porukama pominju se i brojevi ćelija, lokacija zatvora, kao i odeljenja.

Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u okviru Ministarstva pravde juče je saopštila da je njihov dežurni operativni centar, koji 24 časa prati sva dešavanja na nivou izvršenja krivičnih sankcija registrovao pomenutu situaciju i o tome obavestio direktora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online