Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.05.2010.
14:15
Tanjug A

Istraga protiv Davinića završena prošle nedelje

Viši sud u Beogradu okončao je istragu protiv bivšeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića, povodom afere "satelit", i prosledio predmet tužilaštvu na dalje postupanje, izjavila je danas Tanjugu portparol suda Dušica Ristić. Istraga je završena 6. maja, a tužilaštvo u sledećih 15 dana treba da odluči da li će podići optužnicu protiv njega.

Viši sud je sproveo istragu protiv Davinića po nalogu Vrhovnog suda Srbije iz aprila 2009. godine, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Vojno odeljenje Okružnog suda je pre toga dva puta odbijalo da pokrene istragu, sve dok Vrhovoni sud nije usvojo žalbu tužilaštva i naložio istragu.

Davinić je osumnjičen da je mimo propisane procedure zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra sa izraelskom firmom i pribavio korist toj firmi. U rešenju o sprovođenju istrage se precizira da je Davinić zaključio ugovor bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG.

U toku istrage saslušano je desetak svedoka među kojima su bivši načelnik generalštaba Voske SCG Dragan Paskaš, zatim direktor firme za uvoz naoružanja "Jugoimport" kao i više oficira koji su tada obavljali dužnosti u vezi nabavke vojne opreme i naoružanja, navela je Ristić.

Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o zakupu satelita namenjenog za nadgledanje granice sa Kosovom i Metohijom, Izraelska kompanija je tužila Srbiju Međunarodnomm arbitražnom sudu u Parizu i dobila spor, tako da je država obavezana da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara. Srbija je u Londonu pokušala da ospori presudu, ali je i tu izgubila i sada je obavezna da londonskom sudu plati troškove postupka u iznosu od 1.38 milIona dinara, odnosno 13.800 evra.

Potpisao ugovor na engleskom, bez prevodioca

Svetozar Marović

Bivši ministar odbrane SCG koji je pred Arbitražnim sudom saslušan kao svedok objasnio je da nije potpisao ugovor već nacrt ugovora o zakupu satelita od kompanije iz Tel Aviva "Imidž set internešnl".

On je rekao da je tada u Parizu sa tadašnjim predsednikom SCG Svetozarom Marovićem posetio prostorije te firme kako bi ih obavestio o odlukama Vrhovnog saveta odbrane o nastavku pregovora.

On je objasnio je da su se on i Marović usprotivili klauzuli o engleskoj arbitraži i istovremeno obavestili Izraelce da će nosilac posla u ime državne zajednice SCG biti firma iz Sbije "Jugoimport", kao i da taj dokument mora da dobije odobrenje državnih odrgana.

"Ugovor nije zaključen jer je taj dokument na engleskom jeziku, potpisan je bez prisustva prevodioca, bez pečata, delovodnog protokola, u firmi ponudioca, a ne kako se takav dokunet potpisuje u Vladi", naveo je Davinić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online