Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.05.2010.
05:03
E. V. A

Joca Amsterdam svedok u Holandiji

Sud u holandskom Harlemu odlučio je da Sreten Jocić (48), zvani Joca Amsterdam, bude saslušan kao svedok u procesu koji se vodi protiv Milorada Protića (51) zbog pokušaja likvidacije holandskog kriminalca Kora van Hauta.

Sreten Jocić u "kavezu" Specijalnog suda

Van Haut je u Holandiji poznat po tome što je svojevremeno oteo Fredija Hajnekena, pivskog magnata.

Sud u Harlemu trenutno prikuplja dokaze protiv Protića na osnovu sumnji da je u martu 1996. godine pucao na Van Hauta, njegovu suprugu i sina ispred njihove porodične kuće u Amsterdamu. Tom prilikom nije bilo žrtava, ali je mališan teško ranjen.
 

Suđenje od 21. juna


Tužilaštvo je odbilo zahtev da Milorad Protić bude pušten na slobodu. Suđenje za neuspeli napad na Kora van Hauta počeće 21. juna i očekuje se da traje tri dana. Van Haut je, inače, uspeo da preživi i drugi napad 2000. godine, ali je tri godine kasnije likividran u Amsterdamu.

Milorad Protić uhapšen je 12. oktobra prošle godine u Danskoj na osnovu optužbi za pokušaj ubistva Kora van Hauta.

Holandski mediji 51-godišnjeg Srbina karakterišu kao plaćenog ubicu, a njegovo hapšenje predstavlja deo akcije koja se u Holandiji vodi protiv "jugo-ubica", koji su devedestih godina prošlog veka sejali strah u amsterdamskom podzemlju.


Na osnovu starih zapisa prisluškivanih telefonskih razgovora, koje je u to vreme vodio Sreten Jocić, istražitelji pretpostavljaju da Jocić zna ko je napao Van Hauta. Tužilac Saskia de Vris je navela da u tim razgovorima nije pomenuto Protićevo ime, ali je tužilaštvo uvereno da je upravo on napadač.

U dosadašnjem toku istrage protiv Protića, kako je navedeno u spisima tužilaštva, najveći dokaz o identitetu napadača predstavljaju stari snimci kamere kojom su praćene Van Hautove aktivnosti, a koji se sada digitalno optimalizuju kako bi se dobili još jasniji snimci napadača.

Kor Van Haut (desno)


 

Trojica nemačkih agenata sa sigurnošću tvrde da su, na osnovu postojećih snimaka, već prepoznali Protića kao napadača na Van Hauta, a navodi se da je isto potvrdila i njegova bivša supruga. Tužilaštvo je, takođe, dalo na DNK analizu opuške nađene u blizini mesta na kojem se dogodila pucnjava pre 14 godina, ali ti rezultati nisu mogli da dovedu 51-godišnjeg Srbina sa atentatom, kao ni tragovi baruta na njegovoj jakni.


Poznati holandski advokat Jan Bone, koji je svojevremeno zastupao i Jocića dok se ovaj nalazio na izdržavanju kazne u Holandiji, rekao je povodom optužbi na račun Protića "da nema ni trunke dokaza protiv njegovog klijenta". On je naveo "da tužilaštvo u većoj meri želi da naudi Jociću, nego Protiću zbog toga što nikako ne može da prežali što je Amsterdam posle spektakularnog hapšenja u Bugarskoj i prebacivanja u holandski zatvor tamo proveo svega dve godine".


- Mom klijentu pokušavaju prvo da nakače zastrašujuću reputaciju. Isto to su činili i sa Jocićem - izjavio je Jan Bone.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online