Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.06.2015.
12:47
Tanjug A

Oštetili preduzeće za oko 18 miliona evra

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba osumnjičenih za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i poresku utaju, čime su Privredno društvo "FAD" iz Gornjeg Milanovca oštetili za oko 18 miliona evra, saopštio je MUP.

Reuters
Uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za zloupotrebu ovlašćenja i poresku utaju (Foto: Ilustracija)

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, uhapšeni su jedan od vlasnika preduzeća "FAD" D. B. (47), odgovorna lica preduzeća "FAD" D. R. (52) i G. M. (46), koji su i članovi Upravnog odbora tog preduzeća, član Upravnog odbora "FAD-a" M.K. (41), odgovorno lice "Žitoprodukta", član Upravnog odbora "FAD-a" P. P. (47) i odgovorno lice preduzeća "Nautika" i "Toza Marković" S. J. (45).

Sumnja se da su osumnjičeni od 2006. do 2012.godine, u dogovoru sa jednim od vlasnika "FAD-a" D. B, zaduživali ovo privredno društvo kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite po tržišnim uslovima.

Takođe, sumnja se da su novac obezbeđen iz kredita banaka, odmah po prispeću na tekuće račune "FAD-a", transferisali firmama u kojima je D. B. ima većinsko vlasništvo i neposrednu, ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene.

Nakon toga, Privredno društvo "FAD" je snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost. Na taj način osumnjičeni su privrednom društvu "FAD" naneli štetu od 1,8 milijardi dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom  osumnjičenog D. B., pribavljena je protivpravna imovinska korist u tom iznosu.

Namernim netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem, u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice-kredite povezanim pravnim licima pod kontrolom D. B, osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u "FAD" i time oštetili budžet Srbije u ukupnom iznosu od 54 miliona dinara.

Navodi se da se protiv osumnjičenih D.B, S. J, P. P. i M. K. vodi predistražni postupak pred Višim Sudom u Zrenjaninu, zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi  i poreska utaja.

Sumnja se da su, od 2006. do 2013. godine, zaduživanjem kod poslovnih banaka i pozajmicama koje nisu vraćene, Privrednom društvu "Toza Marković" AD Kikinda naneli štetu u ukupnom iznosu od 2,8 milijardi dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom D. B, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1,3 milijardi dinara.

Policija intenzivno traga za još jednom osobom, piše u saopštenju MUP-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online