Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
18:28
Tanjug A

Veljović:Krijumčarenje narkotika globalni problem

Krijumčarenje narkotika globalni je problem i zato se u borbi protiv te pošasti moraju uključiti svi raspoloživi kapaciteti i resursi, tim pre što svetska kretanja pokazuju povećanje trenda krijumčarenja kokaina u narednih pet godina, pa samim tim i u našem regionu.

 Novi načini borbe protiv organizovanog kriminala: Milorad Veljović
 

To je jedinstveni zaključak 27. Međunarodne konferencije o borbi protiv droga - IDEK, koja se danas završava u Rio de Žaneiru, a kojoj je prvi put prisustvovala delegacija Srbije, predvođena direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Na konferenciji o narkoticima u Riju učestvovala je 91 zemlja, a prvi put i delegacija Srbije na poziv Američke agencije za borbu protiv droga, podsetio je Veljović i dodao da će joj to omogućiti da, skraćenim postupkom, od naredne godine postane punopravni član.


Na konferenciji je predstavljen jedan od najboljih i najjačih pravnih okvira u svetu u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, rekao je Veljović i dodao da je Srbija imala svoju prezentaciju, dajući na taj način pun doprinos radu skupa.

Veljović je Tanjugu rekao da je na konferenciji istaknuta činjenica da se u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, pogotovo u fazi ekonomske krize koja na neki način pogoduje ekspanziji kriminala, moraju primenjivati i iznalaziti novi načini i modusi.


To se, rekao je Veljović, pre svega odnosi na rad određenih finansijskih institucija, a naročito bankarskog sistema.


"Novac stečen krijumčarenjem narkotika obično završava u bankama, koje kroz sistem zagarantovane tajnosti uloga na neki način onemogućavaju da on bude evidentiran i dostupan", naveo je prvi čovek srpske policije.


Zato se, ukazao je on, mora iznaći pravna mogućnost da "prljavi novac" ne sme izmaći kontroli nadležnih službi i institucija.


"Srbija je zbog svoje potpune opredeljenosti i posvećenosti borbi protiv organizovanog kriminala i droga, a pre svega kroz akciju 'Balkanski ratnik', podigla svoj ugled i kredibilitet na znatno viši nivo i pokazala da je kao regionalni lider na Balkanu nezaobilazni partner, ne samo u regionu, već i na širem međunarodnom planu", kazao je Veljović i dodao da je to bilo očito i na ovoj konferenciji.


Direktor policije je istakao da je tokom održavanje skupa imao i niz značajnih sastanaka, vezano za krijumčarenje narkotika, posebno napomenuvši susrete sa regionalnim direktorima DEA-e za Evropu i Afriku.


Tom prilikom, dodao je on, istaknuta je puna podrška saradnji Srbije u borbi protiv krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala.


"Istakao bih i sastanak sa direktorom brazilske policije i direktorima policija zemalja iz tog regiona. Ti susreti će omogućiti buduće neposredne kontakte i razmenu informacija od značaja za ovu oblast, kao i još otvoreniju i jaču borbu protiv organizovanog kriminala", naveo je Veljović.


On je ukazao i da se još jednom pokazalo da je da je Srbija, preko Saveta za nacionalnu bezbednost i međunarodnu policijsku saradnju, zadala ozbiljan udarac organizovanom kriminalu i da se u toj borbi mora istrajati do kraja.


"Druge alternative nema i neće je biti", ocenio je direktor srpske policije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online