Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.04.2010.
15:47
Vestionline, Tanjug A

Urošu Mišiću 10 godina zatvora

Viši sud u Beogradu danas je ponovo osudio Uroša Mišića (21) na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva pripadnika žandarmerije Nebojše Trajkovića na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule 2. decembra 2007. godine.

 Incident sa utakmice Crvena zvezda - Hajduk Kula
 

"Mišić je osuđen zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju, jer je sud utvrdio da je upaljenu navijačku baklju pokušao da Trajkoviću ugura u usta i pri tom je bio svestan da može da ga ubije na taj način i na to je pristao", kazao je predsednik sudskog veća sudija Velimir Lazović, obrazlažući presudu. 

"Mišić je krivično delo izvršio sa eventualnim umišljajem", kazao je sudija Lazović obrazlažući da on nije hteo da ga ubije, kako je to navelo tužilaštvo u optužnici, ali da je bio svestan da može da ga ubije i na to je pristao.

U nastavku obrazloženja presude, sudija Lazović je kazao da je sud utvrdio da je Trajković na severnoj tribini Marakane bio u svojstvu službenog lica na zadatku navodeći da o tome postoji pisani dokaz kao i da to proizilazi iz iskaza svedoka - Trajkovićevih nadređenih.

Trajković pati od vukovarskog sindroma
 

Psihijatar sa Vojno medicinske akedemije (VMA) u Beogradu Radovan Samardžić posvedočio je ranije Višem sudu u Beogradu, da pripadnik žandarmerije Nebojša Trajković boluje od trajnog poremećaja ličnosti.

Lazović je napomenuo da Trajković nije dao povod za napad već da su navijači, među kojima je bio i Mišić, znali da je on pripadnik MUP-a, a ne navijač Partizana kako je to Mišić tvrdio u svojoj odbrani.


Uroš Mišić prišao je Trajkoviću, preprečio mu put i obratio mu se rečima ''Gde ćeš pi... žandarska'', šutnuo ga je u predelu genitalija i pošto je Trajković pao, nastavio je da ga šutira i udara po celom telu, kazao je sudija Lazović.


Potom je pokušao da Trajkoviću ugura baklju u usta, ali u toj nameri nije uspeo, tada je nastavio da ga juri po severnoj tribini stadiona, napomenuo je Lazović. Sudija je ocenio da je ovaj događaj bio masovni napad navijača na jedno lice sa namerom da mu se nanesu povrede.

Zamenica višeg tužioca u Beogradu Mirjana Jakovljević navela je u završnoj reči da je okrivljeni Mišić udarao oštećenog po glavi i telu i pokušao da mu ugura zapaljenu navijačku baklju u usta, svestan da to može da prouzrokuje njegovu smrt.

Ona je posebno naglasila da bi sud, prilikom odmeravanja kazne, trebalo da uzme u obzir teške telesne povrede nanete Trajkoviću na severnoj tribini stadiona Crvene zvezde 2. decembra 2007. godine.

"Da sam policajac, i da sam ga ubio, dobio bih 7 godina"

 

Posle izricanja presude, a pre čitanja obrazloženja Mišićeva sestra izletela je iz sudnice plačući, dok su majka, otac, ostala rodbina i Mišićevi prijatelji u tišini saslušali obrazloženje.


Mišić je na izlasku iz sudnice rekao ''da sam policajac i da sam ga upucao, dobio bih sedam godina'', aludirajući na slučaj Miljana Rajičevića, pripadnika interventne brigade policije koji je u martu 2009. godine ubio Đorđa Zarića.


Sudnicu broj četiri u Palati pravde, koja ima svega tridesetak mesta za javnost danas je obezbeđivalo devet pripadnika sudske straže.


Oštećeni Trajković nije prisustvoao izricanju presude iako je jutros pratio završne reči tužilaštva i odbrane. Više od 30 Mišićevih prijatelja koji su došli da mu daju podršku nije ušlo u sudnicu zbog ograničenog mesta.

Odbrana Uroša Mišića navela je da okrivljeni treba da bude kažnjen zbog nanošenja teških telesnih povreda, a ne za pokušaj ubistva jer za to nema dokaza.

Prvu presudu koju je Lazovićevo veće izreklo prošle godine u septembru, Mišić je bio osuđen na 10 godina zatvora Vrhovni sud Srbije je ukinuo i naložio ponovno suđenje.

"Sve što je uradio Mišić jesu nekoliko pokreta bakljom, ali ne i guranje u usta, što se i na snimku vidi", rekao je advokat Borivoje Borović i dodao da je, pored Mišića, još nekoliko osoba u njegovoj blizini držalo upaljene baklje. "Ne stoji ni tvrdnja optužbe da je Mišić naneo sve povrede Trajkoviću i ne može sve da se svali na jednu osobu", naveo je još Borović.

Odbrana je zatražila da se okrivljenom ukine pritvor, podsećajući da je u trenutku izvršenja krivičnog dela Mišić bio mlađe punoletno lice - napunio je 19 godina tri dana posle incidenta.

Borović je predočio i nalaz veštaka koji je naveo da nema opasnosti da bi Mišić mogao da ponovi delo dok je na slobodi.

Optuženi Mišić je rekao da mu je žao zbog svega što se desilo, pre svega zbog Trajkovića, i izvinio se zbog svega što je oštećeni pretrpeo.


"Ja jesam bio ponesen mladošću, jesam povredio tog čoveka, ali nisam želelo da ga ubijem. Nadam se da ćete imati razumevanja za mene i da nećete biti rigorozni", rekao je Mišić.

 

On je dodao da je "tada imao 18 godina" i da nije razumno postupio, ali da od suda traži da mu omogući da nastavi svoj život.

Istom presudom sud je Mišiću produžio pritvor do pravosnažnosti ove presude, na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulažu žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisane opravka presude.

Advokat Borović najavio žalbu na presudu Mišiću

Advokat Uroša Mišića Borivoje Borović najavio je danas da će uložiti žalbu na presudu kojom je njegov branjenik ponovo osuđen na kaznu od 10 godina zatvora, ističući da će proveriti da li je izvršna vlast uticala na sudsku odluku.


"U žalbenom postupku pred Apelacionom sudom pokušaćemo da otvorimo novi pretres sa ovim istim dokazima, na osnovu kojih proizilazi da je Mišić mogao da učini samo krivično delo teške telesne povrede i da je morao da mu se ukine pritvor", rekao je Borović novinarima ispred Palate pravde.


"Mi smo se ponadali da ima pravde i da izvršna vlast, ipak, ne može vršiti bilo kakav uticaj na sudske odluke", naveo je Borović i najavio da će proveriti da li je toga bilo u ovom slučaju.


Prema njegovim rečima, iako je izveden veliki broj novih dokaza, i utvrđeno sasvim novo činjenično stanje, sud je doneo istu presudu, ne osvrćući se na te sasvim nove dokaze, koji su ukazali da Trajković nije bio na službenom zadatku (na severnoj tribini "Marakane"), kao i da je nesporno da nije Mišić pokušao da ugura baklju u usta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online