Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
17:08
Tanjug A

Preispitivane zakonitost rada sudija u slučaju Brankice Stanković

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić najavio je danas da će se tužilaštvo žaliti na odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je odbačena optužnica protiv šestorice navijača "Patrizana" optuženih za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković. Ministarstvo pravde je najavilo da će od Visokog saveta sudstva zatražiti da utvrdi da li je sudija u tom slučaju postupio po zakonu.

Navijači se dobacuju sa lutkom koja predstavlja Brankicu Stanković

Zorić je, u izjavi Tanjugu, podsetio da su zbog pretnji Stankovićevoj preko internet mreže "fejsbuk" dvojica okrivljenih ranije osuđena na zatvorske kazne od 15 meseci, odnosno tri meseca, te da je očigledno nejednaka sudska praksa.

"Ako su izrečene kazne zatvora za pretnje preko 'fejsbuka', po stavu tužilaštva je prosto neshvatljivo da za direktne pretnje sa tribina, koje su se čule na međunarodnom televizijskom prenosu, bude doneta odluka kojom je odbačena optužnica. Zato će Prvo osnovno tužilaštvo uložiti žalbu", kazao je Zorić.

Ministarstvo pravde najavilo je da će podneti inicijativu Visokom savetu sudstva za pokretanje postupka radi utvrđivanja činjenica o tome da li je sudija prekršio zakon prilikom postupanja u tom predmetu.

Zorić je ocenio da posle izvršene reforme pravosuđa sudovi u Srbiji dobro rade svoj posao i kao ilustraciju za to istakao je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom je okrivljeni Stefan Hadžiantonović, zbog pretnji koje je preko "fejsbuka" uputio Stankovićevoj, osuđen na kaznu zatvora od godinu i tri meseca, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Osnovni sud u Novom Sadu osudio je Vladimira Samardžića na tri meseca zatvora zbog istog krivičnog dela, istakao je Zorić.

"Ali postoje i slučajevi, kao presuda u Beogradu kojom je odbačena optužnica zbog istog krivičnog dela i istog oštećenog - novinarke Stanković, pa će Tužilaštvo, shodno svom zakonskom ovlasćenju, uložiti žalbu, jer se iz ovih presuda jasno vidi da je nejednaka sudska praksa", naveo je Zorić.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je u četvrtak optužnicu protiv šestorice navijača "Patrizana" i oslobodio ih optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke. Istom odlukom (u pitanju je rešenje, a ne presuda) ukinut im je pritvor, u kome su proveli više od četiri meseca.

Do incidenta na stadionu došlo je posle emitovanja više emisija "Insajder", koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u tom serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba "Partizan" tokom utakmice vređali su novinarku B92 i uputili joj pretnje, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online