Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.04.2010.
12:00
J. Jelovac - Vesti A

Humani, ali prema sebi

Legenda kaže da je jednom davno postojao Robin Hud, razbojnik mekog srca koji je otimao bogatima da bi davao sirotinji. Danas imamo "humane" ljude koji otimaju i od jednih i od drugih, a pomažu samo sebi.



 Lista je podugačka... Ima tu i sveštenika, manekenki, mladih besposličara, ministara, bivših policajaca...

Samo u poslednjih nekoliko meseci imamo pravu najezdu raznih dobrotvora koji su, apelujući za pomoć teškim bolesnicima, prikupljali novac kojim su zadovoljavali velike potrebe svojih sitnih duša.

A kako li se samo namagarčenim osećaju one duše koje su iz svojih ionako praznih novčanika izdvajali i poslednju crkavicu za pomoć detetu ili ženi oboleloj od raka... Jer godinama unazad nije se moglo pobeći od Katarine Rebrače i njenog Fonda za pomoć ženama obolelim od raka dojke.

Gostovala je na svim televizijskim stanicama, bila na svim važnim društvenim događajima... Pomoć je tražila i iz poštanskog sandučeta, jer su građani Srbije godinama unazad uz uplatnicu za infostan dobijali i broj računa ovog fonda, pa ko koliko može...


Prema podacima policije prikupilo se tu, bogami, podosta novca. Nekih 67 miliona dinara. Ova bivša manekenka od toga ni dinar nije dala nekoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi lečenjem kancera.

Izokrenute vrednosti: Ratko Božović

Čak 37 miliona potrošeno je nenamenski, bez ikakvih tragova, dok o preostalom novcu postoji evidencija u skandaloznim računima. Tako je, na primer, rentakar plaćan 200.000 dinara mesečno, novac je trošen za firmirane krpice i kozmetiku, prijeme i balove, postoje računi na više od 100.000 dinara iz raznih restorana koji su plaćani novcem ovog fonda.

Od humanitarnih donacija navodno su plaćane i avio-karte, letovanja, skupoceni nameštaj i tehnička roba.


Dr Milena Jauković, koja se poslednje četiri godine trudi da od raznih donatora dobije stolicu, vrata, klima uređaj ili bar posteljinu, kako bi koliko-toliko sredila prostor beogradskog Urgentnog centra, otvoreno negoduje protiv ove prevare.


- Ovakve i slične prevare obeshrabriće one koji žele da pomognu ljudima kojima je pomoć zaista potrebna i treba da prođe vreme da se vrati njihovo poverenje u humanitarne akcije.

Meni je najneverovatnije to što je prema ovom fondu Ministarstvo zdravlja imalo pokroviteljski stav, kao i to što je Infostan podržao celu akciju. Zašto? Koji su razlozi?

Katarina Rebrača i Sandrina Vagner Bogunović

Prošlo je četiri godine od kako je osnovan "Fond Katarine Rebrače" i nikome nikada nije palo na pamet da proveri njegovu uspešnost, da vidi šta ona tu radi i gde je novac - kaže Jaukovićeva.


Katarina Rebrača je iza rešetaka, kao i njena majka Sandrina Vagner-Bogunović. U medijima se pojavljuju njihove navodne izjave sa policijskih saslušanja u kojima jedna drugu optužuju za organizaciju prevare.

Pesak za gladne u Etiopiji


Prevarom veka i danas se smatra "Live aid", humanitarna akcija koja je podrazumevala da se rok koncertima prikupi pomoć za gladne u Etiopiji. U jednom dokumentarcu BBC je otkrio da je čak 95 odsto ovog novca otišlo na kupovinu oružja, a da su u Etiopiju umesto džakova žita stizali džakovi puni peska. Ovo je prilično uzburkalo strasti organizatora, pogotovu čuvenog britanskog muzičara Boba Geldofa, koji je bio najaktivniji u prikupljanju novca. BBC je naknadno, navodno, ustanovio da je samo jedan deo novca korišćen za kupovinu oružja i da su oni kojima je pomoć bila potrebna istu i dobili.

U međuvremenu, dok se majka i ćerka međusobno blate, policija hapsi još jednog prevaranta - Slobodana Bojovića iz Subotice.

Slobodan Bojović

On je, naime, postavio lažni sajt na kome je tražio 145.000 evra za lečenje svog 18-mesečnog sina Strahinje, koji je oboleo od teškog virusa, a bilo mu je "neophodno lečenje u Kini".

Bojović je na sajt postavio stotinak slika svog sina, ali i svoje i fotografije supruge Danijele. Sve ovo jedna je velika laž. Fotografije su skinute sa interneta, Slobodan Bojović nema ni ženu ni dete, a trenutno se utvrđuje koliko je novca ovom prevarom oteo od građana Srbije.


Koliko god neverovatno zvučalo da uopšte postoje ljudi koji se na ovaj način bogate, njih ima sve više, pa i među sveštenicima. Još se nisu stišale strasti koje je uzburkala priča o arhimandritu Simeonu Vilovskom, bivšem igumanu manastira Banjska, koji je proneverio 350.000 evra. Najveći deo tog novaca uzet je iz humanitarnih fondova Eparhije raško-prizrenske.

Vilovski je pobegao u Grčku 12. februara, ali je nepunih mesec dana kasnije uhapšen u Solunu. Trenutno se nalazi u ekstradicionom pritvoru i uskoro bi trebalo da bude izručen Srbiji.

U beogradskom Centralnom zatvoru se od 17. februara nalazi i njegov najbliži saradnik Predrag Subotički, bivši vlasnik firme "Rade Neimar", osumnjičen da je kao glavni referent za finansijska pitanja eparhije utajio 300.000 evra koji su mu dati za rekonstrukciju manastira na Kosovu i Metohiji.


Sociolog Ratko Božović ovim povodom kaže da je Srbiju pogodila prava moralna katastrofa.


- Našom zemljom vlada bezakonje i kriminal, naš narod trenutno izvršava moralno samoubistvo. Ovo je postala država gde je sve moguće, samo je moral nemoguć! Prosto mi se čini da će ovde ljude više iznenaditi ono što je moralno i odgovorno, a ne ono što je suprotno tome. Isto je i sa Katarinom Rebračom, Vilovskim i ostalima, mislim da se niko nije preterano iznenadio - kaže Božović.


Humanitarne prevare, međutim, nisu samo srpska boljka. Pre nešto više od godinu dana, hrvatska televizijska kuća Nova pomogla je samohranom ocu Josipu Potočniku da on i njegov sin Božić ne dočekaju na ulici.

Brojni građani skupili su tada novac za otplatu kredita zbog kojeg mu je banka pretila. Njegovom teškom životnom situacijom, međutim, okoristilo se i udruženje "Edukacijska inicijativa". Novac koji su prikupljali deleći po Hrvatskoj letke u Potočnikovo ime, nisu uplaćivali na njegov, već na brojne druge račune.

Sumnja se da su novčana sredstva prikupljana na ime tuđe nevolje odlazila na opremanje kozmetičkih salona, čak i voznog parka. Prevaranti su lažnim donacijama prikupili više od 600.000 kuna, ali kako nekim računima koji su išli preko različitih uplatnica tek treba ući u trag, sumnja se da je taj iznos milionski.

Zanimljiv je još jedan slučaj u Hrvatskoj, kada je poznati italijanski pevač Eros Ramacoti, inače veliki humanitarac, odlučio da celokupni prihod sa zagrebačkog koncerta pokloni u dobrotvorne svrhe.

Novac je trebalo da dobije udruženje "Pas u humanitarnom delovanju" koja sakuplja novac za edukaciju pasa minotragača u sklopu projekta "Razminiranje Hrvatske". Problem je u tome što u Hrvatskoj već godinama ne trebaju psi minotragači, a Hrvatski centar za razminiravanje (HCR) nema pojma o toj akciji, niti ima ikakve koristi od tog humanitarnog udruženja.

Štaviše, u poslednjih devet godina nisu dobili nijednog psa minotragača.
 

Da li zbog afere "Rebrača" sumnjate u humanitarne akcije?


Da: 54,7 %
Ne: 22,6 %
Možda: 5,2 %
Ne znam: 17,5 %

Sreda 21.09.2011. 09:52
hmmm.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online