Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
19:01
Tanjug A

Milovanović: Nisam učestvaovao u ubistvu Pukanića

Željko Milovanović zvani Severni vetar negirao je danas na suđenju da je postavio eksploziv ispod automobila ubijenog hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, ali nije želeo da detajlno iznese svoju odbranu, navodeći da još nije dobio spise predmeta.

Privođenje osumnjičenog Željka Milovanovića



"Nisam to uradio i ne priznajem dela za koja sam optužen. Ni na koji način nisam učestvovao u ubistvu Pukanića", izjavio je Milovanović u Specijalnom sudu u Beogradu, koji, pored pomenutog nadimka ima još i preudonime "Letač", "Pilot" i "Gavra" .


Ističući da ne poznaje ni Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, optženog za organizovanje Pukanićevog ubistva, kao ni optuženog Milenka Kuzmanovića, Milovanović je naveo da je za njih čuo iz novina i na televiziji, a prvi put ih je video na suđenju, koje je počelo pre dva dana.


"Ne bih se detaljno izjašnjavao o navodima optužnice, jer ni posle devet meseci u pritvoru nisam dobio spise predmeta", naveo je Milovanović i požalio se sudiji da mu je posle hapšenja rečeno da može da koristi lap top i razmatra spise u elektronskom formatu, ali da mu je to kasnije onemogućeno.


"Supruga mi je kupila lap top, a onda mi je uprava zatvora rekla da ne mogu da ga koristim. Sada samo želim da se upoznam sa spisima i nije mi bitno na koji način", kazao je Milovanović, pošto mu je sudija ukazao da je uprava zatvora u međuvremenu obavestila sud da u ćelijama nema utičnica za punjenje baterija za lap top.


Na to je Milovanović rekao da u njegovom lap topu baterija može da traje i do sedam - osam sati, kao i da u CZ-u mnogi pritovrenici imaju lap topove.


I Milenko Kuzmanović je odbacio sve navode optužnice koja ga tereti da je pripadnicima zagrebačkog dela Jocićeve grupe trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

Žrtva: Ivo Pukanić


"Nisu tačni navodi optužnice, jer nije zasnovana na dokazima, a tome u prilog ide i moje puštanje iz pritvora u Hrvatskoj 29. decembra 2008, kada je USKOK odbacio krivičnu prijavu protiv mene", kazao je Kuzmanović.


On je istakao da od svih optuženih u Srbiji i Hrvatskoj poznaje samo Roberta i Luku Matanića sa kojima se družio od 2001, odnosno 2004. godine.


Robeta Matanića koji se družio da dečkom njegove sestre (Zdravkom), kako je naveo, upoznao je 2001. godine, kada je dolazio na sajam automobila u Beograd.
Potom je detaljno ispričao kada i kako su se sastajali u Srbiji, navodeći da je Matanića u više navrata obilazio u pritvoru u Negotinu, zatim u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a tokom 2008. više puta su se sastajali i u Zagrebu i "obilazili lokale".


Kuzmanović je naveo da je 17 godina igrao folklor i da je do avgusta 2008. bio zaposlen u beogradskoj firmi koja se bavila transposrtom u kojoj je, kako je rekao, imao velika ovlašćenja.


U letnjem periodu 2008. je prihvatio i da vozi kombi, kojim je čak, kako je ispričao, jednom iz Zagreba u Srbiju prevezao klavir tašte šefa obezbeđenja predsednika Srbije Borisa Tadića, za šta ga je angažovao prijatelj gazde firme u kojoj je radio - bivši šef POSKOKA Ljuba Milanović.


Tvrdi i da je jednom prilikom vozio i lične stvari tadašnjeg ambasadora Srbije u Zagrebu za šta ga je, kako je naveo, angažovao lično ambasador.


Pored toga, kako je naglasio, u vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu 20. maja prošle godine radio je kao obezbeđenje u "Hajatu" koj ije Bajden takođe obišao.


Iz toga je izveo zaključak da mu to sigurno ne bilo omogućeno da je, kako je rekao, policija imala nešto protiv njega.


Kuzmanović je u hrvatskom pritvoru boravio od 29. oktobra do 24. decembra 2008. kada je pušten na slobodu, jer nije bilo dokaza da je iz Srbije nabavio eksploziv za Pukanićevo ubistvo.


Uhapšen je ponovo u Beogradu 30. maja prošle godine zbog sumnje da je trebalo da obezbedi lažna dokumeta Robertu Mataniću.

Sreten Jocić

Sreten Jocić je u svojoj odbrani koju je izneo na suđenju u utorak i sredu tvrdio da hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko sprečava hapšenje drugih osoba i smišljeno usmerava istragu u njegovom pravcu, jer je, kako je naveo, za Hrvatsku bitno da je Srbin ubio Pukanića.


"Motiv hrvatskih vlasti i Karamarka je da se ubistvo Pukanića nikad ne rasvetli i da se izveze u Srbiju", kazao je Jocić.


Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Nike Franjića 23. oktobra 2008. godine, tako što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1.500.000 evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".


Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe postali Milovanović i Kuzmanović.


Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, kojima se već uveliko sudi pred Županijskim sudom u Zagrebu.


"Sreten Jocić je naložio Slobodanu Đuroviću da se ubistvo izvrši što pre zbog mogućnosti da Pukanić nastavi iznošenje saznanja o kriminalnom delovanju naručioca ubistva, nudeći za to dodatnu nagradu", navodi se u srpskoj optužnici.


Dalje se kaže da je u trenutku kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade, u 18.27 časova, jedan od članova grupe, aktivirao bombu koja je usmrtila njih obojicu.
Kao motiv ubistva Pukanića, optužnica pominje to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.


Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada boravi u pritvoru Okružnog zatvora.


Kuzmanović i Milovanović uhapšeni su mesec dana kasnije, takođe, u glavnom gradu Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online