Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.02.2015.
05:11
B. Grujić - Vesti A

Dva mrtva u padu aviona

Dve osobe su poginule kada se juče, oko 12.30 na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina srušio sportski dvomotorni avion cesna 310, registarskih oznaka HA-CIF.

Z. Dedić
Jeziv prizor: Avion eksplodirao odmah pri padu

Identitet nastradalih do zaključenja ovog izdanja "Vesti" nije bio saopšten, a nezvanično se saznaje da je za komandama letelice bio kapetan Dragan Živković (57), penzionisani vojni pilot iz Beograd, dok je student bio Gordon Stopar (46) iz Novog Sada.

Prema nezvaničnim informacijama, avion je pripadao školi letenja Pegaz pilot akademija, sa sedištem u Beogradu, ali ova škola je poslednjih godinu dana koristila aerodrom "Ečka" zbog toga što njihov matični aerodrom u Lisičjem jarku ima problema s podzemnim vodama. Prema nepotvrđenim informacijama, zadatak jučerašnjeg leta instruktoru i studentu bila je rutinska vežba otkaza jednog motora, a tragedija se dogodila pola kilometra od piste.

- Avion je bio u fazi poletanja i tek što su dostigli visinu ne veću od stotinak metara, cesna je iznenada počela da pada. Srušili su se u njivu i avion je odmah eksplodirao - rekao je jedan od očevidaca nesreće.

Naš sagovornik dodaje da ništa juče nije nagoveštavalo nesreću.

Z. Dedić
Vatrogasci brzo stigli na mesto nesreće

- Dan je bio dobar za letenje, uz slabi južni vetar koji nije imao nikakvog uticaja na ovu tragediju. Zaista ne znam šta je pošlo po zlu, pretpostavljam da je došlo do kvara na avionu, ali to tek treba da utvrdi istraga. Kapetan Živković bio je iskusan i jedan od najboljih letača u Srbiji. Krasila ga je izuzetna inteligencija i veliko znanje. I juče je sve bilo odrađeno po propisima. I kapetan i student su došli nekoliko sati ranije i prijavili let... Zaista velika nesreća! - rekao je izvor "Vesti".

Poslednja slična tragedija dogodila se u oktobru prošle godine, kad se kod Bačkog Jarka srušio avion u kome su bili biznismen Tomislav Đorđević (65) i kopilot Bojan Joksimović (28). Jedan od očevidaca je tada ispričao da je Đorđević u ultralakoj letelici krenuo da provoza Joksimovića. Uzleteli su i minimalnom brzinom leteli iznad piste sportskog aerodroma kod Bačkog Jarka, da bi u jednom trenutku, verovatno zbog nedovoljne snage, avion propao s visine od stotinak metara i udario krilom u zemlju iza piste u njivi. Letelica je odmah eksplodirala, a Đorđević i Joksimović su na licu mesta nastradali.

Hronologija nesreća

* oktobar 2014. - pilot Tomislav Đorđević i kopilot Bojan Joksimović poginuli kad se njihov avion srušio kod Bačkog Jarka.
* jun 2013. - pilot neregistrovanog motornog zmaja u blizini Kovina prvo je zakačio letelicom električni vod, a zatim udario u drvo. Pilot je pokušao da sleti na mesto koje za to nije predviđeno, a prilikom pada je teže povređen.
* mart 2013. - paraglajderka S. R. poginula je kad je neposredno posle poletanja ispala iz sedišta sa visine od oko 70 metara.
* avgust 2012. - Dvojica muškaraca poginula u padu sportskog aviona u mestu Ratari kod Obrenovca.
* mart 2012. - na aerodromu Lisičji jarak kod Beograda padobranac je poginuo prilikom trećeg skoka iz aviona.
* novembar 2011. - u selu Medveđa kod Trstenika srušio se sportski avion pajper, jedna osoba je poginula
* april 2011. - četiri osobe poginule u padu aviona kod Mrčajevaca
* septembar 2010. - pilot i njegova saputnica poginuli u padu sportskog aviona na aerodromu Lisičji jarak kod Beograda

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online