Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.02.2015.
22:54
Blic A

Beograđanin prodavao ćerku preko Skajpa za 5.000 evra

Policija je sprečila ugovorenu prodaju devojčice (15) čiji su roditelji za 5.000 evra hteli da je udaju u Švedskoj.

D. Đorđević
Protiv roditelja koji su pokušavali da prodaju ćerku nije podneta prijava

Istraga slučaja počela je od anonimne prijave policiji u naselju Čukarica.

- Pozvao je čovek i pitao da li može da nam otkrije slučaj trgovine maloletnicom, ali da ostane anoniman. Ispričao je kako je prisustvovao razgovoru oca devojčice i komšija u kojem je čuo da je otac ugovorio prodaju ćerke. Dao nam je podatke o porodici, imena, adresu, videli smo da je slučaj ozbiljan i obavestili smo Centar za socijalni rad i tužilaštvo - objašnjavaju u policiji.

Inspektor je roditeljima uručio poziv da se sutradan jave u policiju i povedu ćerku, ne otkrivajući o čemu se radi. Kad su došli u stanicu, inspektoru je odmah bilo jasno šta je otac planirao uprkos poricanju.

- Ma to nije tačno. Mi smo se šalili. Razgovarali smo s prijateljem iz Švedske koji ima sina. Onako u priči s njim smo rekli da bismo mogli da budemo prijatelji. Pominjali smo novac, ali kroz troškove, kako dete da otputuje tamo, šalili se da to košta. Pa ne bismo mi naše dete prodali, taman posla - tvrdio je otac.

Reakcijom policije, prodaja maloletne devojčice iz Železnika je sprečena, a roditelji neće biti uhapšeni ni prijavljeni. U konsultaciji s tužiocem, inspektorima je predočeno da zbog toga što prodaja deteta nije obavljena nema ni krivičnog dela. Ipak, tužilac je uvidom u dokaze potvrdio da je postojala namera prodaje maloletnice.

Policija je, međutim, u istrazi došla do drugačijih podataka. Porodica je nekoliko meseci ranije bila u Austriji i Nemačkoj. I tamo su pričali kako imaju ćerku  "koja nije imala dečka, ali čekaju pravu priliku“.

U policiji objašnjavaju da je preko navodne udaje u inostranstvu nekoliko roditelja iz Železnika i okoline prodalo maloletne ćerke.

- Otac je preko Skajpa u nekoliko navrata pričao o prodaji ćerke i njenoj udaji u Švedskoj. Bukvalno su pregovarali s mladoženjinim ocem, a cifra je bila oko 5.000 evra. Počeli su da ugovaraju i detalje svadbe i puta devojčice u Švedsku. Sprečili smo nameru roditelja, a predmet je prosleđen tužilaštvu. Centar za socijalni rad je zabranio da devojka bez posebnog odobrenja napušta Srbiju. Porodica će biti pod kontrolom centra, ali će i policija obratiti pažnju - kažu u policiji.

Sociolog Stanislava Cvejić, koja se bavila istraživanjem nestanka maloletnika u Srbiji, kaže za "Blic“ da je svaka druga osoba nestala u Srbiji maloletnik.

- Kada decu prodaju u inostranstvu, tamo ih teraju na prosjačenje, prinudan rad, prostituciju. Devojčice prodaju tako što ih prinudno udaju i od tada gube svaki kontakt. Dete ostane bespomoćno, samo i ne obraća se za pomoć. Roditelji često i ne znaju kome su prodali dete. Udaja za starijeg gastarbajtera koji nije mogao da se oženi samo je mamac - kaže Cvejićeva i dodaje da prodata deca iz Srbije najčešće završavaju u Italiji i Švedskoj.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 03:25
Ma pusti to, ciganjska posla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online