Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.04.2010.
13:56
Tanjug A

Kosovska Mitrovica: Raste broj maloletnih delikvenata

Od početka ove godine u regionu Kosovske Mitrovice zabeleženo je 115 slučajeva maloletničke delinkvencije, a protiv 82 maloletnika pokrenut je prekršajni postupak, izjavio je danas Tanjugu regionalni portparol Kosovske policijske službe (KPS) Besim Hoti.

O pokretanju ovih prekršajnih potupaka obavešteni su i roditelji prestupnika i nadležni u Centru za socijalni rad
 


"Maloletnicima se smatraju lica od 14-18 godina starosti. Od 82 osumnjičena maloletnika u ovoj godini 50 su albanske, 13 srpske, 17 romske, a dva lica su bošnjačke nacionlnosti", naveo je Hoti.

Samo u Srbiji oko 4.000 maloletnika godišnje bude optuženo za krivična dela, a prosečno se oko 2.500 lica sudski krivično sankcioniše.


Delinkvenciji se može stati na put samo zajedničkom strategijom svih segmenata društva, upozoravaju stručnjaci.


Prema Hotijevim rečima, porast maloletničke delinkvencije prisutan je ne samo u regionu Mitrovice već na prostoru celog Kosova.

Predstavnici KPS insistiraju da reakcija prema maloletnim izvršiocima krivičnih dela bude srazmerna okolnostima pod kojima je učinjena, kazao je Hoti.


Prema Zakonu o obrazovanju koji je stupio na snagu u septembru prošle godine, svaka škola je u obavezi je da izradi akcioni plan kako bi se nasilje među omladinom smanjilo odnosno suzbilo.


Zahvaljujući upravo takvim merama, Srednja tehnička škola "Mihajlo Petrović Alas" u Kosovskoj Mitrovici na putu je da postane primer kako bi moglo da se smanji nasilje među maloletnicima. Pedagog Biljana Virijević izjavila je da je prošle godine u ovoj ustanovi osnovan tim za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.


U tim su uključeni direktor, pedagozi, nastavnici, učenici i predstavnici roditelja. Virijevićeva ističe da su u toku ove godine zabeležena samo dva slučaja maloletničke delinkvencije u prostorijama škole, što predstavlja ozbiljan pokazatelj da su ove mere dale fantastične rezultate jer nastavu u školi pohađa 338 učenika.


Prema njenom mišljenju, uzroke maloletničke delinkvencije treba tražiti u porodici.
"Poručila bih roditeljima da se više bave svojom decom kroz razgovore i da ih usmeravaju na sportske i društvene aktivnosti kako bi se nasilje među omladinom smanjilo", kazala je Virijevićeva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online