Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.01.2015.
10:05
blic.rs A

Umalo još jedna tragedija: Majka istrgla starije dete iz ruku oca ubice

Borislav Zornić (35) koji je ubio svoju dvonedeljnu bebu verovatno neće biti osuđen, ali će se ispitati da li je bio adekvatno lečen.

Beta/AP/The Sacramento Bee/R. P.
Otac je kroz prozor bacio bebu staru svega 15 dana (Foto: Arhiva)
 

Zornić, više puta lečeni psihijatrijski bolesnik, nakon što je usmrtio bebu uzeo je u ruke i svoje dvogodišnje dete. Međutim njegova supruga B. Z. je uspela da mu ga otme i da zajedno sa najstarijim detetom od četiri godine pobegne do komšija.

Prema rečima profesora Milana Škulića sa Pravnog fakulteta u Beogradu, zakon ne dopušta da krivično odgovaraju duševno bolesne osobe, koje nisu mogle da shvate značaj dela ili da upravljaju svojim postupcima, bez obzira na težinu zločina.

- Biće pokrenut postupak i određeno veštačenje. Ukoliko se utvrdi da je bio neuračunljiv i da je opasan po okolinu, biće mu određena mera obaveznog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. Ta mera može da traje i doživotno, a posle određenog vremena se proverava stanje pacijenta - objašnjava profesor Škulić, i dodaje da se u praksi u Srbiji kada duševno bolesna osoba počini zločin, retko dešava da se ispituje lečenje i odgovornost lekara.

Zornić je svoju ćerkicu N. Z. možda ubio u kolevci, pre nego što ju je bacio kroz prozor porodičnog stana u dvorište zgrade u Drinčićevoj ulici u Beogradu u subotu u pola šest ujutru. To će se znati tek nakon obdukcije. On je to uradio, kako se pretpostavlja, u trenutku nervnog rastrojstva, kada su u stanu bili njegova supruga i dvoje starije dece od četiri i dve godine.

Nakon što je bacio ćerkicu, prema saznanjima policije, Zornić je uzeo dete od dve godine, koje mu je supruga B. Z. otela iz ruku i otrčala do komšija dozivajući pomoć.

Komšije su je primile u stan s dvoje dece i pozvale policiju.

Zornića policija nije mogla da smiri, jer je vikao i trčao po stanu, a u jednom trenutku se otrgao i nakratko pobegao. Policija je pozvala lekare, koji su mu dali sedative, ali su morali da ga vežu za nosila i vozilom Hitne pomoći odvezu do Odeljenja psihijatrije u bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde je smešten do daljeg.

Oni koji su ga videli nakon zločina kažu da nije svestan šta je učinio, a i dalje je pod sedativima.

Juče u dvorištu zgrade, baš na mestu gde je beba bačena, bile su upaljene tri sveće. Niko od stanara nije želeo da govori za novine, a stan Zornića i dalje je zaključan.

Religija nije opravdanje

Pojedini mediji preneli su da je nakon zločina Borislav Zornić navodno rekao da je bebu morao da ubije, jer mu „religija ne dozvoljava da ima troje dece”.

- Nema religije koja određuje broj dece, naprotiv, svaka religija propagira što više dece. Čak nijedna poznata sekta ne ograničava broj dece - kaže verski teoretičar Živica Tucić.

Psiholog Ivana Leposavić iz Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Srbije kaže da to što je Zornić duševni bolesnik nije opravdanje za zločin.

- To što ima dijagnozu šizofrenije samo znači da je duševni bolesnik, ali ne znači da je zato to uradio. Takvi zločini nisu tipični za duševne bolesnike. Postoji i mogućnost da to nema nikakve veze sa šizofrenijom, već da je čovek psihopata. Ali moguće je i da je imao halucinacije, pa je to uradio u stanju pomračene svesti - objašnjava Leposavić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online