Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.04.2010.
04:00
D. A. - Vesti A

Švedska: Suđenje srpskoj bandi

Pred prvostepenim sudom u Lundu počelo je suđenje grupi srpskih državljana i švedskih građana poreklom iz Srbije, koje optužnica tereti za svirepo ubistvo farmera Knuta Ulsona (70), ali i za pljačku i pomaganje zločincima u bekstvu.

Istražitelji tvrde da je u ubistvu farmera učestvovao i 14-godišnjak koji zbog uzrasta ne može da bude kažnjen. Optuženi su i njegov 25-godišnji brat, srpski državljanin, i rođak od 23 godine. Tužilaštvo je presavilo tabak i podnelo tužbu protiv oca dečaka, okrivljenog da je naručio i osmislio pljačku farmera koja se izrodila u surovi zločin, kao i protiv 30-godišnje žene, optužene za skrivanje zlikovaca.

UBIJEN U KUĆI: Knut Ulson


 

Svi oni su još na saslušanju u policiji tvrdili da nisu krivi. Isto je rekao i 14-godišnji dečak, ali mu oni nisu poverovali pošto se hvalio drugarima da je učestvovao u ubistvu još dok je farmer svezan umirao u svojoj kuhinji posle napada.


Kao što smo pisali, zločin je isplivao na svetlo dana kada je devojka jednog od optuženih za ubistvo pobegla od razbojničke družine i sve ispričala policiji, a njen bivši momak sada je optužen i da je silovao.

Tako se saznalo da su pljačkaši 13. maja 2008. godine noću upali u Knutovu kuću u okolini Eslova u južnoj Švedskoj. Znali su da je ostareli farmer batalio poljoprivredu i da je nešto ranije prodao skupe mašine. Po tvrdnjama tužioca posetioci su imali nameru da se domognu njegovog novca.


Ali plan se nije ostvario onako kako su ga osmislili. Knut Ulson je pružio otpor, pa su ga savladali s nekoliko udaraca u glavu i telo. Potom su mu svezali ruke i noge, a glavu su mu umotali u krvavu jaknu.

Dok je Knut tako ležao sputan kao lovina, pljačkaši su preturali po njegovoj kući u potrazi za novcem, a onda otišli. Nažalost, komšije su pronašle Knuta tek tri dana kasnije. Žeđ, glad i davljenje već su mu došli glave, a još nije utvrđeno koliko se dugo borio za život.

UVIĐAJ: Policajci našli sve što im treba

U međuvremenu, dečak se hvalio svojim prijateljima i ispričao šta se desilo farmeru, a izneo je detalje koje je mogao da zna samo neko ko je učestvovao u tome. Očekuje se da će o tome pred sudom da svedoči desetak dečaka.


Roditelji braće ubica, kako se navodi u optužnici, posle zločina su uništili odelo 25-godišnjaka i odvezli ga u Srbiju.


Državni tužilac Helena Ljungren objasnila je da je zločin kvalifikovan kao ubistvo s predumišljajem, zato što su optuženi znali da će farmer da umre, ali su bili potpuno ravnodušni.

Puno dokaza


Policijski komesar Per Lidehel izjavio je da su razbojnici odneli sa farme vrednije stvari i da su kriminalistički tehničari pronašli puno dokaza.


- Izgleda da su se počinioci uspaničili, jer su mladi i neiskusni - objasnio je komesar Lidehel .


Farmer je poslednji put viđen 12. maja 2008. godine, a pronađen je mrtav četiri dana kasnije. Sudski lekar Peter Kranc kaže da čovek može da izdrži samo nekoliko dana bez tečnosti. Krv postaje gušća, što utiče na mozak i na kraju staje srce.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online