Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.04.2010.
03:01
blic.rs A

Šarići planirali da pobiju srpske državnike

Prema izjavi državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena, postojali su planovi za likvidaciju najviših državnih funkcionera Srbije - predsednika Borisa Tadića, specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, ministarku pravde Snežanu Malović, državnog sekretara Slobodana Homena, kao i ljude iz policije i BIA zadužene za istragu u akciji "Balkanski ratnik", koja podrazumeva raskrinkavanje narko-mafije na ovim prostorima, ali i širom sveta.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde
 

Kako prenosi beogradski "Blic", narko-kartel Darka Šarića navodno je, želeći da se osveti za akciju "Balkanski ratnik", angažovao nekoliko plaćenih ubica poreklom iz Crne Gore sa zadatkom da ubiju pomenute srpske državnike...

- Prema informacijama do kojih su došle naše službe, postojali su već ozbiljni razrađeni planovi za likvidaciju nekoliko lica uključenih u istragu i najviših državnih funkcionera. Plan je podrazumevao da nekoliko plaćenih ubica poreklom iz Crne Gore, koji inače borave u Beogradu, u sinhronizovanoj i dobro koordiniranoj akciji ubiju one koji su označeni kao najveće smetnje i prepreke za opstanak ove narko-mreže u regionu - rekao je za "Blic" Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.


On je naveo da je na osnovnu operativnih saznanja otkriveno da je postojalo više planova za likvidaciju funkcionera.
 

Predsedniku do kraja nedelje novi auto

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću do kraja nedelje službe će ustupiti na korišćenje novi blindirani automobil. Srbija ima u odnosu na region najlošija prevozna sredstva za državni vrh. Blindirani automobil u kome se do sada vozio predsednik Tadić star je 11 godina, dok se takvi automobili menjaju obično na pet godina zbog garancije blindiranih delova. U tom automobilu čak nije radio ni sistem za dovod vazduha. Prema procenama bezbednosnih službi, on više nije odgovarao standardima i oko Nove godine doneta je odluka da se zameni drugim automobilom.

- Ti planovi su podrazumevali snimanje kuća u kojima žive, praćenje njihovih najbližih saradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored, odnosno što približniji plan kretanja tokom dana. Uočeni su, u pojedinim lokalnim novinama u regionu, tekstovi koji su u sebi sadržali i šifrovane poruke kojima su upućivane pretnje - kaže Homen.


Prema Homenovim rečima, zbog informacija u planiranima atentatima i zbog sve učestalijih pretnji, nivo bezbednosti pojedinih funkcionera podignut je na najviši mogući stepen i oni se sad nalaze pod punim obezbeđenjem. Homen napominje da je prošle godine osim akcije "Balkanski ratnik", kojom je raskrinka narko-klan, uhapšen i Sreten Jocić - Joca Amsterdam, zbog ubistva Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, a sprovedena je i velika akcija razbijanja uličnih dilera droge "Morava".


- Posebno je indikativno da se pretnje upućuju predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je po shvatanjima pripadnika ovih kriminalnih grupa glavni nosilac borbe protiv organizovanog kriminala - istakao je Homen.


Prošle nedelje održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je raspravljano o novim potezima u borbi protiv kriminala i jedna od tema bile su i pretnje najvišim državnim funkcionerima. Najozbiljnija potvrda da kriminalne grupe planiraju atentat na neke funkcionere i ljude iz pravosuđa, policije i BIA dobijena je 31. maja prošle godine u Beogradu kada je uhapšen bivši pripadnik JSO Željko Milovanović Gavra (43), sada optužen za ubistvo Pukanića i Franića.


On je i pored svih rizika da bude otkriven, iz Hrvatske preko BiH došao u Srbiju. Sumnja se da je razlog da Milovanović toliko rizikuje bio planirani atentat, jer je u stanu u kojem je boravio otkriveno brojno oružje i profesionalna oprema za likvidacije, između ostalog i optički nišan. Motiv za ovu neuspelu akciju istražni organi videli su u istrazi ubistva Pukanića i Franića. Hrvatski mediji su tada preneli da je njegovim hapšenjem sprečen planirani atentat na Tadića. MUP Republike Srpske takođe veruje da ista grupa stoji iza neuspelih atentata na premijera RS Milorada Dodika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online