Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.10.2014.
08:05
Z. Mirković - Vesti A

Pink panteri prevarili kompjuter

Ilija B, Srbin koji je greškom tri godine ranije pušten iz austrijskog zatvora u Garstenu, bio je pripadnik slavne bande Pink panter. Austrijske vlasti tvrde da je reč o grešci za koju je kriv kompjuter, ali se ispostavilo da je u nevolji i tužilac u Ajzenštatu, pošto je Ilija B. trebalo da bude krunski svedok na suđenju njegovom kompanjonu Slavku P.

Ovde potpisDokazi bez svedoka: Za Ilijom B. raspisana poternica
 




Za Ilijom B. je burna "karijera". On je 28. novembra 2005. učestvovao u oružanoj pljački zlatare u Ajzenštatu, teškoj oko 450.000 evra. Tada je prilikom bekstva maskirani pljačkaš, a sumnja se da je to Slavko P, pucao u lice Berndu R. Tada 22-godišnji mladić zadobio je teške povrede i mučio se narednih sedam godina uz stalnu negu, a onda je preminuo.

Pojačane provere

Nakon greške na osnovu koje je oslobođen Ilija B. naložena je provera svih podataka o otpuštanju zatvorenika u Austriji, objasnio je direktor Direkcije za idržavanje kazni Peter Pregtl.
On je kazao da se uvodi u teškim slučajevima i princip "šest očiju". Naime, do sada je bilo uobičajeno da najmanje dvojica službenika unose podatke u kompjuter. Međutim, kod teških kriminalaca ubuduće će podatke proveravati i direktor zatvora.

U međuvremenu, specijalna jedinica policije u austrijskoj pokrajini Burgenland uspela je da uđe u trag trojici pljačkaša. Potom su decembra 2006. Ilija B, Slavko P. i još jedan Srbin uhapšeni u otadžbini. Austrijska policija još tada bila je uverena da raspolaže sa dovoljno dokaza da im osim pljačke u Ajzenštatu na dušu stavi još nekoliko provala, ali i da su pripadnici bande Pink panter. Uprkos tome, srpske vlasti pustile su na slobodu dvojicu osumnjičenih, a u Austriji tvrde da su potom nastavili kriminalnu karijeru.


Slavko P. je kasnije osuđen na šest i po godina zatvora u Španiji zbog nekoliko pljački, a Ilija B. je uhapšen u Nemačkoj i osuđen na šest i po godina zatvora.


Nakon što je odležao polovinu kazne u Nemačkoj on je prebačen u Austriju.

Međutim, zaboravili su da u zatvorski računar unesu preostale tri godine koje je morao da odleži po presudi nemačkog suda. Zbog ove greške komjuter u zatvoru Garsten izračunao je pogrešan datum puštanja na slobodu Ilije B. On je potom otputovao u Srbiju, gde ga sada traže putem evropskog naloga za hapšenje.


Ispostavilo se da je Ilija B. oslobođen samo nedelju dana pre nego što je trebalo da svedoči u suđenju Slavku P. u Ajzenštatu i da je bio je krunski svedok tužilaštva.


Portparol tužilaštva u Ajzenštatu Roland Koh, međutim, ističe da će suđenje za pljačku i ubistvo protiv Slavka P. biti održano normalno. On tvrdi da postoji dovoljno dokaza. Istakao je da bi bilo bolje sa svedokom, ali se hrabri da u ovom slučaju taj nedostatak nije dramatičan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online