Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
13:47
Vestionline A

Banka otkupila Šarićevu diskoteku

Vlasnik diskoteke Maksimus u Kotoru koja se vezuje za Darka Šarića, begunca sa poternice Interpola osumnjičenog da je švercovao kokain iz Latinske Amerike, postao je podgorički Hipo Alpe-Adrija lizing, pišu "Novosti".

Diskoteka ''Maksimus'' u Kotoru

Istovremeno, nad istom nekretninom na katastarskoj parceli broj 124, površine 1.689 kvadratnih metara, upisana je i hipoteka Hipo Alpe-Adrija banke kao obezbeđenje za pet miliona evra kredita koji je uzeo Kotoranin Dragan Dudić, zvani Fric.

Ovoj katastarskoj zavrzlami prethodile su "čudne" transakcije između Dudića i Hipo Alpe-Adrija lizinga.

Ugovor o hipoteci sa Hipo Alpe-Adrija bankom, kojim Dudić zalaže diskoteku za pet miliona evra, potpisan je 18. januara 2008. godine.

Ali, ugovor o lizingu sa Hipo Alpe-Adrija lizingom, kojim Dudićeva firma "Sekondo Porto" kupuje Maksimus za 6.386.000 evra, potpisan je svega tri dana kasnije i overen u podgoričkom osnovnim sudu.

Prema saznanjima lista, Dudić je pre ovih transakcija prodao nekretninu u kojoj se nalazi diskoteka Maksimus Hipo Alpe-Adrija Lizingu za šest miliona evra, a na ovu transakciju je plaćen i porez na promet.

Šta je u pozadini ovih transakcija, verovatno će utvrditi crnogorski nadležni organi.

Dudić je bio blizak saradnik i poslovni partner braće Šarić, i suvlasnik u diskoteci Maksimus, a preko više njegovih firmi obavljane su transakcije, koje su sada pod lupom crnogorskog Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da je preko njih obavljano "pranje" kokainskog novca.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je pretkrivični postupak i u slučaju Hipo Alpe-Adrija banke i Hipo Alpe-Adrija lizinga, odakle negiraju vezu sa "prljavim" novcem.

Iz ove banke tvrde da su, u skladu sa propisima, prijavili svaku transakciju Upravi za sprečavanje pranja novca i Centralnoj banci, i da nijedna nije - blokirana.

U crnogorskoj Upravi za pranje novca, Novostima je rečeno da "u ovoj fazi ne mogu odgovarati na pitanja", ali da pojedine transakcije imaju status "sumnjivih".

Hipo Alpe-Adrija banka obavestila je Upravu za sprečavanje pranja novca da su Dudić i njegov sin Damjan, od decembra 2009. godine podigli višemilionske iznose gotovine.

Kompanije u vlasništvu Dudića i drugih osoba bliskih osumnjičenom narkobosu registrovane na egzotičnim ostrvima, polagale su višemilionske depozite u Hipo Alpe-Adrija banku, kao garancije za kredite Šarićevoj MAT kompani iz Pljevalja, što je poznat način pranja prljavog novca.

Zanimljivo je da je banka prijavljivala ove depozite, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca, ali bez oznake "sumnjivo", dodaje list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online