Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.09.2014.
09:15
Z. Gligorijević - Vesti A

Živ zatrpan radi veće dnevnice

Drama u jami Strmosten, rudnika uglja Rembas kod Resavice, nastavila se i juče tokom čitavog dana. Spasilačke ekipe pokušavale su svim silama da dođu do rudara Željka Miletića (36), koji je u utorak ujutru ostao zatrpan u jami kada se obrušila velika količina uglja i jalovina dok je bušio ugalj u jami. On je radio u najopasnijem delu rudnika, kako bi zaradio od 30 do 40 procenata veću dnevnicu.

Tragedija: Jama Strmosten rudnika Rembas kod Resavice
 



Rudari, spasilačke jedinice, rodbina i prijatelji okupili su se ispred jame, iščekujući vesti o tome da li je zatrpani rudar živ.


- Sinko, šta uradi. Sinko, kako će majka bez tebe - jecala je Milovanka Miletić, majka nesrećnog rudara.

Ne zna se sudbina: Željko Miletić
 


Njegov otac Miodrag Miletić, pokušavajući da ne plače, proklinjao je sebe što ga je tog jutra probudio za posao.


- Lepo sam mu govorio da ne silazi u jamu, ali pošto nije završio školu, morao je da brine o supruzi Veri i troje dece. Nije imao kud. Čak je nekoliko puta prestajao da radi, a onda se opet vraćao - priča vidno potresen stariji Miletić.


On dodaje da je njegov sin sigurno radio u šupljinama koje nisu obezbeđene podgradama, gde je opasnost za rad najveća.


- Ali kada ti nadzornik ili poslovođa narede, moraš da ih slušaš. Prošao sam sva radna mesta i znam kako to izgleda. Možda bi postao i poslovođa, ali sam se zbog pritisaka i teškoća posla penzionisao. Popustili su mi živci i pre deset godina sam otišao u invalidsku penziju u 47. godini života - dodaje otac nesrećnog rudara, čiji sin Darko, dve godine stariji od Željka, takođe radi kao rudar u jami Jelovac.


Dok iščekuje vesti o sudbini sina, stariji Miletić dodaje da je sinu sagradio kuću u rodnoj Lomnici, ali da njegova supruga Vera nije htela da živi na selu.


- I dalje je živeo sa nama zbog posla, a u Svilajnac gde mu žive supruga Vera, sin Ljubiša (10), ćerke Anđela (9) i Jana (4), odlazio je kad nije radio - dodaju njegovi roditelji.

Otac spasen iz "groba"

Stariji Miletić dodaje da je radio u istoj jami i jednom je takođe zbog urušavanja bio živ zatrpan. Srećom, glava mu je bila iznad uglja i jalovine. Kolega mu je odmah pritrčao i dok nisu došli spasioci lopatom pomerao ugalj da bi Miodragova glava ostala iznad gomile kako bi mogao da diše.


Bez obzira na to što je reporter "Vesti" proveo gotovo sve vreme od trenutka kada se zemlja obrušila u rudniku, uzrok nesreće nije uspeo da sazna. Siniša Tanacković, republički rudarski inspektor nije bio previše raspoložen da odgovara na pitanja, a kada je direktno pitan o uzroku nesreće, samo je kratko dogovorio da je došlo do pada materijala, odmahnuo glavom i odvezao se automobilom. Ni upravnik rudnika nije bio raspoložen da daje izjave.


Od rudara smo saznli da je najteže raditi u tom delu jame, jer se postavlja eksploziv na delu na kom tek treba da se postave podgrade. Miletić je bušio na najgorem mestu, gde je već postojala pukotina i jalovina se sa ugljem urušila pre nego što je postavljen eksploziv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online