Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.04.2010.
12:08 >> 15:24h
Vestionline, Srna A

Dvojica uhapšena zbog zločina na Kosovu

Dvojica osumnjičenih, koje srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za zločine nad civilnim stanovništvom 1999. godine u selu Ćuška na Kosovu i Metohiji, danas su priveli policijski organi u Kragujevcu i u Švedskoj, a više njih je locirano u regionu.

Identitet uhapšenog nije objavljen u skladu sa švedskim zakonima
 

"Jedno lice sa Kosova i Metohije, koje teretimo za ratni zločin u Ćuškoj, privedeno je u Švedskoj, dok je drugo privela policija u Kragujevcu", izjavio je Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.


On je podsetio da tužilaštvo i dalje traga za više lica osumnjičenih za taj zločin, koja su u bekstvu.


"Prema našim informacijama, još neka lica su locirana u regionu - u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je jedno locirano u Nemačkoj i mi ćemo učiniti sve da i ono bude prebačeno ovde i procesuirano", naglasio je Vekarić.

Policijski inspektor Tomas Akheim rekao je da je kosovski Srbin u ranim 30-im bez incidenata juče uhapšen na zapadu Švedske i dodao da je on osumnjičen za ratni zločin na Kosovu u maju 1999.

Agencija Asošiejted pres (AP) dodaje da za sada nije jasno da li će i kome uhapšeni muškarac biti izručen.

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su 12. marta devet osoba osumnjičenih za ratni zločin u selu Ćuška, kod Peći, 1999. godine.

Oni su osumnjičeni da su 14. maja 1999. godine u tom kosovskom selu ubili 41 osobu, čime su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Njima je određen pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 13. marta zahtev Veću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za sprovođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije zbog zločina u selu Ćuška.

 

Srbija će zatražiti od Švedske izručenje kosovskog Srbina koji je uhapšen u toj državi zbog sumnji da je počinio ratni zločin nad Albancima u selu Ćuška, na Kosmetu - rekao je Srni zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

 

"Mi smo već kontaktirali švedske organe i vrlo brzo ćemo imati sastanak. Ide se u regularan postupak. Srbija traga za licima koja su, prema našim informacijama, u nekoj od zapadnih zemalja", rekao je Vekarić.

 

On nije mogao da kaže ime uhapšenog Srbina, dodajući da srpsko Tužilašto za ratne zločine ne želi da na bilo koji način vrši pritisak na švedsko pravosuđe u postupku u kojem će biti traženo njegovo izručenje.


Vekarić je podsetio da je Ćuška prvi predmet u kome će, pored utvrđivanja krivične odgovornosti osumnjičenih za ratni zločin, tužilaštvo krenuti u postupke finansijske istrage, shodno Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, pošto su osumnjičeni veoma bogata lica.


Zamenik tužioca za ratne zločine je napomenuo da je jedan od vođa "Šakala" Nebojša Mijić, koji je preminuo u Argentini, u tu državu otišao sa više miliona maraka, koje je opljačkao od građana Srbije.


"Naš predlog je da se, ukoliko dođe do zaplene imovine, shodno odluci suda, imovina opljačkana od Albanaca da našim građanima Albancima u Bujanovcu i Preševu, da bi se upravo na taj način zadovoljila pravda", naglasio je Vekarić.


Osumnjičeni se terete da su preduzimali oružane napade, vršili nasilje, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, sa namerom da steknu ličnu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Albaniju.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.04.2010. 15:43
Ma svaka cast nasem pravosudju, zapad nece ni malo sumnjati da to oni profesionalno rade! Sram ih bilo!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online