Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.04.2010.
00:36
blic.rs A

Šarančić uskoro ostaje bez imovine?

Bivši direktor “Železnica Srbije“ Milanko Šarančić mogao bi, prema pisanju beogradskog “Blica“, uskoro da se nađe i iza rešetaka, osim što je moguće i da ostane bez imovine zbog pljačke "svoje" kompanije.

Milanko Šarančić
 

Tužilaštvo za organizovani kriminal, naime, sprovodi opsežnu finansijsku istragu protiv Šarančića, članova njegove porodice i svih iz tog javnog preduzeća koji su poslovno bili vezani s njim ili se sumnja da su zajedno učestvovali u nelegalnim poslovima, saznaje “Blic”.

Tužilaštvo koje vodi istragu protiv Šarančića za organizovani kriminal i korupciju, upravo popisuje njegovu imovinu, u cilju oduzimanja. Kako je “Blicu“ rečeno u “Železnicama Srbije”, SBPOK je saslušao Šarančićeve ljude iz rukovodstva ove kompanije.

Istragu protiv bivšeg direktora “Železnica” vodio je UBPOK od 2005. godine, zbog brojnih malverzacija u vreme dok je Šarančić upravljao tim javnim preduzećem. Ono što je nedostajalo kako bi zbog njih odgovarao, bili su čvrsti dokazi, pravdali su se policija i tužilaštvo.

“Nedostatak dokaza” bio je zvaničan odgovor na pitanje zašto Šarančić ne odgovara za zloupotrebe o kojima su mediji opširno pisali. Bez odgovora je ostalo pitanje uz čiju pomoć on prikriva dugu listu svojih mahinacija - od nabavke polovnih lokomotiva iz Švedske, čime je država oštećena za tri miliona evra, preko otkupa službenog stana od 108 kvadratnih metara na Vračara po izuzetno povoljnim cenama, do slanja radnika “Železnica” na odmor u hotel njegovog brata Obrada na Goču.

Izvori u policiji govorili su da “nije Šarančić toliki maher u vođenju lažnih papira i skrivanju dokaza koji bi ga odveli ravno u zatvor, koliko su jaka leđa nekoga u političkoj zaleđini iza kojih se skriva”.

Velika afera protresla je i Srbiju i Hrvatsku kada je u medije procurila vest da su bivši šefovi srpske i hrvatske železnice Šarančić i Davorin Kobak planirali da od naplate duga od 20 miliona evra između ove dve kompanije za sebe zadrže tri miliona evra. Novac je trebalo da bude prebačen na račun of-šor kompanije „Fajnenšel ejndžels” u američkoj državi Delaver. Plan Šarančića i Kobaka, dogovoren na tajnim sastancima, razotkrila je srpska policija, koja je o tome obavestila kolege u Hrvatskoj. Transakcija između Kobaka i Šaranćića nije izvedena jer je predlog naplate odbila hrvatska vlada. Delo nije izvršeno, te za planiranje Šarančić ni ovoga puta nije odgovarao.

Zakulisne radnje u “Železnicama“

 

POLOVNI VAGONI 20 PUTA SKUPLJI - UBPOK je 2005. godine pokrenuo istragu zbog Šarančićeve nabavke polovnih vagona iz Švedske. Lokomotive stare 33 godine, kupovane su bez tendera, po ceni od 600.000 evra, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama. Iste polovne lokomotive, prethodno su Šveđani kupili za po 30.000 evra. Šteta za državu je iznosila 3,5 miliona evra.

 

1,3 MILIONA € ZA REPREZENTACIJU - Planirao je i da potroši za troškove reprezentacije 108 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra samo za 2008. godinu. Za prvih osam meseci potrošeno je 28 miliona dinara u hotelu „Beograd”, ćerki firmi „Železnica Srbije”, koje je držao preko svojih ljudi.

 

2 MILIONA € ZA VOZILA - Iako je znao da ga očekuje smena, raspisao je nabavku oko 70 vozila, ukupne vrednosti oko dva miliona evra. Među njima su i dva superluksuzna putnička automobila, vredna po 106.000 evra. Postupak je obustavio novi direktor.

 

640.000 DINARA ZA PLATU - Za poslednji mesec svog rada Šarančić je sebi dodelio platu od 640.000 dinara, pod izgovorom “uspešnog poslovanja firme”, koja je inače jedan od najvećih korisnika budžeta.

 

75.000 EVRA ZA WC - Dok su ljudi ginuli na pružnim prelazima, odgovarao je da nema pare za obnovu. Ipak je za toalet na železničkoj stanici u Kraljevu fakturisao 75.000 evra.

 

SLUŽBENI STAN - U poslednjim mesecima svog mandata, Šarančić je ušao u otkup službenog stana od 108 kvadratnih metara u elitnom beogradskom naselju Vračar, po godišnjoj kamati od jedan odsto.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online