Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.04.2010.
14:28 >> 15:16h
Vestionline A

Napadaču na Velju dve godine zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je danas Dejana Stojadinovića na dve godine zatvora zbog fizičkog napada na lidera Nove Srbije Velimira Ilića u februaru, u cenrtru Beograda.

Sud je utvrdio da je Stojadinović izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, pošto je lideru NS tokom potpisivanja peticije za smenu vlade, u Knez Mihailovoj ulici, 5. februara zadao više udaraca u predelu leve strane glave i naneo mu lake telesne povrede.

Prema rečima sudije Dragomira Gerasimovića, utvrđeno je i da je Stojadinović bio uračunljiv, svestan svog dela i da je hteo njegovo izvršenje, znajući da je ono zabranjeno.

Ističući da Stojadinovića ne poznaje, Ilić je detaljno objasnio da je posle prvog napada imao tešku operaciju na glavi i da ga je Stojadinović udario "tačno u rez od te operacije, od koje se još nije oporavio, jer je za rehabilitaciju mozga potrebno tri godine".


"Ne znam da li je isti nalogodavac i isti počinilac, mogu samo da sumnjam", naveo je Ilić.

"Posebnu težinu može ima to što je reč o predsedniku parlamentarne stranke, ali bi kazna bila ista i da nije", rekao je sudija.

Ovom presudom Stojadinoviću je produžen pritvor, ali je oslobođen plaćanja sudskih troškova, dok je Ilić upućen na parnicu za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva.

Stojadinović, koji je negirao krivično delo tokom suđenja, po izricanju presude rekao je da je to "politička presuda" i da mu je "čast da bude u zatvoru", navodeći "svi ste vi ubili Đinđića".

Pre izricanja presude, Ilić je tokom svedočenja rekao da smatra da je napad na njega bio izrežiran, kako bi bio isprovociran da upotrebi oružje, jer se, kako je naveo, tih dana pričalo da li treba da se nosi oružje radi lične zaštite.

"Danima pre toga stalno su me pitali da li nosim oružje, da li se branim, kao da je neko hteo da me isprovocira. Tog čoveka su doveli ispred mene, servirali ga", rekao je Ilić.


On se požalio sudu na pasivnost policajaca koji su obezbeđivali skup Nove Srbije jer ga nisu zaštitili, navodeći da su posle incidenta štitili napadača od okupljene mase.
Ilić je izrazio sumnju u slučajnost ovog napada pošto, kako je rekao, i prethodni napad na njega, kada je udaren šipkom u glavu marta 2009, nije evidentiran u policiji.


On je dodao da je o tome obavestio i ministra unutrasnjih poslova Ivicu Dačića, koji se, kako je rekao, i sam tome čudio.


Na današnjem suđenju svedočila je i potpredsednica NS Dubravka Filipovski, koja je takođe ocenila da je napad režiran i da je to "bio pokušaj atentata, a ne običan napad". Pored nje, saslušani su i funkcioneri NS Miroslav Markičević i Jovan Marić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da nije zadovoljan presudom. Ilić je Tanjugu rekao da je očekivao da Stojadinović bude osuđen na najmanje tri godine zatvora, s obzirom na to da mu je, kako je rekao, naneo teške telesne povrede.


"Očekivao sam dosta više, ovo je bio klasičan pokušaj ubistva, jer me je udario u mesto gde sam ranije operisan. Pravosuđe je odradilo svoj deo posla i neka ovo bude način da se spreči nasilje tog tipa, da neko neodgovorno i samouvereno izađe i udari čoveka i nanese mu teške telesne povrede", rekao je Ilić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online