Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.04.2010.
12:18 >> 13:54h
Tanjug A

Jovanović:Praćenje profila kriminalaca olakšava istragu

Fejsbuk i druge socijalne Internet mreže interesantne su za policiju, jer danas skoro svaki kriminalac na njima ima profil, a u MUP-u kažu da im praćenje tih naloga neretko može olakšati istragu i prikupljanje dokaza.

Društvena mreža za hvatanje kriminalaca: Fejsbuk

"Promatrajući profile kriminalaca i onih osoba za koje sumnjamo da to jesu, možemo saznati mnogo, a metodama socijalnog inžinjeringa otkriti kakve su im navike i interesovanja, koja kola voze, gde su bili na moru, ko su im prijatelji, za koji klub navijaju", rekao je Tanjugu zamenik načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal (VTK) Dragan Jovanović.


U policijskom radu to, naveo je on, nema direktnu operativnu korist, ali ima posrednu.

"Potrebno je poznavati kriminalca koga imate nameru da uhapsite kako bi protiv njega prikupili kvalitetne dokaze", precizirao je Jovanović.


Prema njegovim rečima, profile na socijalnim mrežama proveravaju i policije u drugim delovima sveta, a ne samo u Srbiji, jer se kriminalna komunikacija "preselila" na Internet.


"Kriminalne grupe i njihove vođe korišćenjem Fejsbuka, drugih mreža za druženje i slobodnih sistema komunikacije mogu lako sakriti trag, ali se dešava i da budu neoprezni", kazao je Jovanović.


Na pitanje da li policija ozbiljno shvata pretnje upućene Internetom, on je rekao da se u kriminalističku obradu uzimaju one za koje se utvrdi da su ozbiljne, izvesne i da nije reč o šali.


"Da bi u krivično-pravnom smislu nešto bilo pretnja i da bi moglo da se procesuira, to mora zaista biti ozbiljno i izvesno, što možemo utvrditi samo ako razmotrimo svaku pretnju koja se pojavi", naveo je sagovornik Tanjuga.


On je dodao da pripadnici Odeljenja za VTK uvek nastoje da otkriju koliko su upućene pretnje ozbiljne, šta je motiv i ko iza njih stoji.


"Sve pretnje koje su bile osnovane, mi smo kao odeljenje procesuirali dalje ili smo podatke dostavili drugim policijskim jedinicama, najčešće onim koje su nadležne za javni red i mir", istakao je Jovanović.


Građani su se MUP-u javljali i zbog krađe identiteta na Internetu, zloupotrebe naloga i fotografija, različitih vrsta uvreda i klevata, koje su, ocenio je on, ponekad išle predaleko, pa se dešavalo da slike postavljene na socijalnoj mreži "završe" na pornografskom sajtu, uz oglas za seksualne usluge.


Međutim, precizirao je Jovanović, kada su kleveta i uvreda u pitanju, policija nije nadležna i susreće se sa formalno-pravnim problemom, jer se za krivična dela protiv časti i ugleda u Srbiji podnosi privatna tužba.


"Policija reaguje u ozbiljnijim slučajevima - pokušjima iznude i ucene, direktnim pretnjama ubistvom, otmicom, uništavanjem imovine ili bacanjem, odnosno postavljanjem bombe", ukazao je Jovanović, istakavši da pripadnici Odeljenja za VTK pođednako ozbiljno razmatraju i pozive na nasilje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online