Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.05.2014.
11:32
Beta A

Za donacije poplavljenima dao svoj žiro račun

Jevrejska opština u Novom Sadu optužila je člana Memorijalnog društva "Racija 1942" Aleksandra Veljića za krivično delo prevare, jer je preko interneta poslao apel za pomoć Jevrejima ugroženim u poplavama u Srbiji, navodeći svoj lični žiro-račun.

A u Novom Sadu ni "P" od poplave: Pogled preko Dunava na Petrovaradinsku tvrđavu
 

Pre nedelju dana se na internetu pojavio poziv stranim donatorima da pomognu "novosadskim Jevrejima koji su pogođeni poplavama", iako Novi Sad nije bio ugrožen, javila je regionalna televizija N1.

Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi rekao je da je neumesno tražiti pomoć u ime onih koji nisu bili ni ugroženi poplavama.

"Da je bilo Jevreja u Novom Sadu koji su pogođeni poplavama, Jevrejska opština bi im prva pomogla. Međutim, činjenica je da nijedan čovek u Novom Sadu nije bio direktno ugrožen", rekao je Levi. On je dodao da je Veljić u poziv stavio svoj privatni žiro-račun.

Veljić je odbacio optužbe da je pokušao da profitira u vanrednoj situaciji, ali je potvrdio da je na internetu objavio apel koji su drugi preneli i dalje ga širili.

"Tačno je da sam 'okačio' svoj lični žiro-račun, ali ja drugi nemam. Sva pomoć će biti slikana i javno objavljena", rekao je Veljić za N1.

Predsednik društva "Racija 1942" Milan Radomir rekao je da Veljić jeste član tog udruženja, ali se "pasivizirao" poslednjih više od godinu dana i osnovao svoje udruženje. "Nemamo mi ništa sa njegovim aktivnostima", rekao je Radomir.

Jedan od pokretača novosadske inicijative za kontrolu trošenja donacija za ugrožene od poplava, Aleksandar Šujica rekao je da su upravo ovakve situacije razlog pokretanja građanskog nadzora raspodele pomoći.

"Sada je budnost građana od izuzetne važnosti, jer vanredne situacije rađaju i vanredne mogućnosti za zloupotrebe", ukazao je Šujica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da komentariše dosadašnja iskustva policije s pokušajima zloupotrebe poplave. Za krivično delo prevare do 1,5 miliona dinara zaprećena je kazna do pet godina zatvora, a veće iznose i do deset godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 17:05
braco jevreji nesto nisam cuo de ste pratili ikakvu pomoc/ ispravite me ako gresim...a to da bi ste reagovali ako je i jedan clan vase cenjene zajednice bio ugrozen BAS VAM hvala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online