Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.05.2014.
11:38 >> 13:01h
Beta, Srna A

Hapšenja zbog zloupotreba u Fondu PIO

Policija je privela šest osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije za 70 miliona dinara, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto: Ilustracija

Privedeni su Ivan Đinđić, Željko Antulov, Predrag Dejanović, Dejan Filipović, Sredoje Mirković i Zorica Odavić Stamenković, navodi se u saopštenju.

Protiv svih lica podneta je krivična prijava, a po nalogu tužioca doneta su rešenja o njihovom zadržavanju.

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal se navodi da su ova lica uhapšena zbog sumnje da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju većem broju lica u periodu od 2007. do 2014. godine.

Analizira se još 250 predmeta

Radisavljević je kazao da policija analizira još oko 250 sličnih predmeta za koje postoje indicije da je i u njima došlo do nezakonitog priznanja
prava na starosnu penziju i ispalate starosne penzije i da je zapravo na ovaj način budžet PIO fonda i to filijala Beograd oštećena za preko tri miliona evra.

U saopštenju MUP-a Srbije navodi se da je lice sa incijalima I. Đ od 2007. organizovao kriminalnu grupu i ljudima kojima je nedostajao puni radni staž upisivao fiktvni za sumo od 300 do 700 evra po godini staža.

Taj radni straž je navodno bio ostvaren u Beogradskom vodovodu i kanalizaciji, Elektrodistribuciji Beograd, Zavodu za transfuziju krvi, Vadešu, ali da je utvrđeno da te oosobe nikada nisu bile zaposlene u ovim preduzećima. Ova lica pribavila su imovinsku korist od 125.000 evra.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je agenciji Beta rekao da je policija protiv svih osumnjičenih podnela krivične prijava i da su po nalogu tužilaštva

doneta rešenja o njihovom zadržavanju.

"Prema navodima krivične prijave, postoji sumnja da su ova lica sačinjavanjem flasifikovane dokumentacije i unošenjem neistinitih podataka o ostvarenom radnom stažu i stažu osiguranja u matične evidenciju PIO fonda omogućili većem broju lica da na nezakonit način ostvare pravo na starosnu penziju", rekao je tužilac.

Radisavljević je objasnio da je policija do sada obradila 58 pođedinčanih slučajeva, za koje "postoje osnovi sumnje da je došlo do nezakonite isplate penzije u iznosu od oko 62 miliona dinara, a da je istovremeno PIO fond oštećen za oko 70 miliona dinara".

"Pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, za sebe ostvarili imovinsku korist napalaćujući svoje usluge u iznosu od najmanje 113.000 evra i 3,3 miliona dinara", rekao je Radisavljević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 07:19
Gurnu rešenje o penziji u fioku, i čekaju... Čovek ode dva tri puta da se raspita, ništa mu nije jasno... Vreme prolazi, postaje mu jasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online