Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.04.2014.
03:36
Beta A

"Balkanskom rutom" u EU stiže 65 tona heroina godišnje

Zemlje jugoistočne Evrope, uključujući i Makedoniju i Srbiju, iz godine u godinu beleže sve manji uspeh u borbi protiv trgovine drogom zaplenjujući sve manje količine heroina iako je "Balkanska ruta" ključna karika u transportu ove droge iz Avganistana do centralne i zapadne Evrope, objavio je skopski list Večer.

"Balkanska ruta" ključna karika u transportu heroina iz Avganistana do centralne i zapadne Evrope
 

Pozivajući se na izveštaj Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija (UNODC), objavljen krajem marta, Večer navodi da je "Balkanska ruta", po kojoj se putevima za  krijumčarenje godišnje prenese 60 do 65 tona heroina čija su krajnja destinacija zapadnoevropske zemlje, teška na stotine miliona evra.

Prema podacima iz izveštaja UN u 2012. godini zaplenjeno je ukupno blizu jedne trećine od svih pošiljki heroina čija je krajnja destinacija bila zapadnoevropsko tržište, što je ozbiljan udar krijumčarima budući da su izgubili stotine miliona evra čistog profita od prodaje droge, što im je i smanjilo moć za organizaciju i sprovođenje daljih kriminalnih operacija.

Prema detaljima izveštaja vidi se da je u 2012. godini Turska zaplenila najveće količine heroina, 13,2 tona, kao i da su zemlje EU koje su krajnja destinacija uspele da preseku na desetine kanala i da zaplene još pet tona heroina, dok je u svim zemljama jugoistočne Evrope zaplenjeno ukupno manje od jedne tone heroina, što je najmanja količina u poslednjih deset godina.

Pretpostavlja se da je uzrok tome regionalna integracija zemalja i njihov ulazak u EU, čime su ukinute granice i granični prelazi, samim tim i kontrole policije i carinskih službi, kao i strategija krijumčara koji su drogu počeli da preusmeravaju istovremeno preko tri trase: južne, centralne i istočne.

Takozvana južna trasa koja vodi od Avganistana, preko Pakistana, Irana i Turske direktno produžava do pristaništa u Grčkoj, Italiji i zapadnoevropskim zemljama, istočna trasa prelazi preko Bugarske i Rumunije, dok centralna trasa krijumčara droge u

Veza s balkanskim krimosima - najveći problem

Najveći problem u švercu kokaina, prema izveštaju UN, predstavljaju veze južnoameričkih proizvođača sa balkanskim kriminalcima, koji se javljaju kao jedni od najkrupnijih distributera kokaina u zapadnoevropskim zemljama.

najvećoj meri prolazi preko zemalja bivše Jugoslavije.

Prema izveštaju UN najveći procenat pošiljki droge završava u Holandiji, koja se smatra centrom za redistribuciju, odnosno zemljom gde se pošiljke prepakuju i šalju u susedne zemlje.

Prema izveštaju UN u 2012. godini u zemljama jugoistočne Evrope zaplenjeno je ukupno 48 tona marihuana što je najveća količina u poslednjih deset godina i što je duplo vise nego 2011.godine kada je zaplenjeno 23 tone marihuane.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 05:18
Шиптари су највћи кријумчари. Са прљавим парама купују куће и отварају пекаре да покрију мућку, док стока југословенска воле шиптаре.
Sreda 23.04.2014. 06:35
A nasa policija u akciji "Grom" I "Grom1" zapleni nekoliko grama narkotika I dve vagice?!
Sreda 23.04.2014. 08:55
Nasa carina pleni Sunke i Tabak tako ti je to kada se spremas za EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online