Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.04.2014.
14:36
D. Đorđević - Vesti A

Vranjancu ukrali podatke, dužan milione

Mile Aleksić (60), bivši portir Jedinstva iz Vranja, šokirao se kada mu je nedavno na kućnu adresu stigao nalog za naplatu skoro dva miliona dinara na ime neplaćene robe građevinskog preduzeća u Beogradu!

Mile Aleksić

Sumnjajući da mu je neko ukrao identitet, otvorio firmu i napravio astronomske račune, Mile je slučaj prijavio policiji i Tužilaštvu.


- Sećam se da sam pre četiri godine sa sinom bio u fabrici automobila u Kragujevcu. Tada sam tamo priložio ličnu kartu i mislim da je neko zloupotrebio. Prošle godine sam dobio dopis da je na moje ime otvorena firma Inženjering produkt u Beogradu koja je sa opštinom Kovačica pogodila neki veliki posao vredan 1,7 miliona dinara. Novac je podignut, posao nije odrađen i iz Pančeva mi je došao poziv da idem na sud. Žalio sam se sudu i APR-u da ja nemam nikakve veze sa tim preduzećem, ali sam iz APR-a dobio listu postupaka za gašenje firme - kaže Aleksić.


On dodaje da novca za gašenje preduzeća nije imao, a da su se dugovi a samim tim i problemi nagomilavali.


- Uzeo sam advokata i podneta je krivična prijava protiv NN lica za krađu identiteta. Ko zna šta je sve sa mojom ličnom kartom rađeno. Ne bi me iznenadilo da počnu računi da mi stižu za razne kupovine preko interneta. Razboleo sam se i pod konstantnom sam terapijom zbog ovog slučaja. Da mi je neko pričao da može to da se dogodi ne bih mu verovao - kaže Aleksić.


Šef odeljenja kriminalističke policije u Vranju Zoran Krstić napominje da je slučaj u vranjsku policiju došao decembra prošle godine.

Ključ u istrazi

Stojković dodaje da se vrlo lako može utvrditi da li se zaista neko poigrao sa Aleksićem ili je on za sve to znao i možda zauzvrat tada dobio novčanu nadoknadu.
- Postoji veliki broj načina da se utvrdi istina. Recimo, izvršiće se grafološko veštačenje koje će da utvrdi da li je on ili neko drugi potpisivao dokumentaciju. Na kraju, može se dokazati više krivičnih dela, kao što su prevara, falsifikovanje službenih isprava, zloupotreba službenog položaja. Sve zavisi od toka istrage i do kojih će se sve činjenica doći - ističe Stojković.

- Mi smo taj predmet prosledili Tužilaštvu i sada čekamo zahtev za sprovođenje istrage i saslušanje aktera priče. Do sada u Vranju nismo imali ovakve slučajeve, osim kada su na tuđe ime naručivani manje više sitni proizvodi preko interneta. To je teško dokazivati i proces poprilično dugo traje - izjavio je Krstić.


Advokat Aleksandar Stojković naveo je da u slučajevima navodne krađe identiteta treba biti obazriv, jer kako kaže, postoje ljudi koji za sitan novac daju svoje podatke i isprave i znaju da će fiktivna firma biti otvorena na njihovo ime, a onda kada budu prevareni i stignu im visoki računi, slučaj prijavljuju kao krađu identiteta.


- Treba početi iz samog korena. Dakle, utvrditi kada je, ko i kojom dokumentacijom otvorio firmu. Tu može da se desi i da je umešan službenik koji radi na registracijama preduzeća. Zatim, treba postaviti pitanje gde je Aleksićeva lična karta do sada bila i da li je kojim slučajem došlo do falsifikovanja isprava. Pitanje je i gde su stizala rešenja o osnivanju firme i zašto se odmah nije reagovalo - kaže Stojković.


Inače, Mile Aleksić je radio na portirnici Kavim Jedinstva odakle je izašao u invalidsku penziju.


Prema rečima advokata, invalidski penzioner ne bi smeo da ima firmu na svoje ime, jer po zakonu gubi pravo na penziju.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 10:30
sigurno je sve po zakonu, jer "u Vranje nema laganje". a istina će izadje na videlo "kad se svinja kači na drvo". medjutim, čemu istraga kad " ... nema laganje"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online