Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.03.2014.
13:02
B. B. A

Plen Srbina tri miliona franaka

Okružni sud u Majlenu (kanton Cirih) osudio je na četiri i po godine zatvora 40-godišnjeg Srbina koji je uhapšen krajem 2012. godine u Gimenenu pod optužbom da je član bande koja je ukrala 24 luksuzna automobila u Švajcarskoj i prodala ih u Srbiji. On se od hapšenja nalazi u zatvoru u Pošvizu, a na suđenje je dovezen u policijskom mercedesu, marki koju je najviše voleo da krade.

Srbina (40) uhapšen krajem 2012. pod optužbom da je član bande koja je ukrala 24 luksuzna automobila u Švajcarskoj i prodala ih u Srbiji (Foto: Ilustracija)
 

Osuđeni Srbin je pripadao osmočlanoj bandi koja je od 2007. do 2012. krala luksuzna vozila iz garaža velikih salona automobila. Računa se da su ukrali najmanje 24 auta u vrednosti od tri miliona franaka. Među njima se nalazilo devet mercedesa, sedam BMNj-a, sedam landrovera i jaguar. Banda je ordinirala u različitim ispostavama u Štefi, La Tur-de-Peizu, Zafenvilu, Cirihu, Lucernu, Glarusu, Tunu, Zitenu i Gimenenu.

Najveći plen ovaj Srbin imao je u Štefi, kada je iz garaže trgovca mercedesima sa još pet kompanjona ukrao šest auta u vrednosti od 720.000 franaka.

Lopovi su najpre dobro istražili teren, a kako filijala mercedesa nije imala alarmni sistem, razbili su prozor i obili čeličnim štanglama dva trezora u kojima su se nalazili ključevi od kola.

Osuđivan već dva puta

Srbin je već dva puta osuđivan. U kantonu Sent Galen je dobio dve i po godine za pljačku, a u kantonu Nojenburg je za krađu osuđen na četiri i po godine iza rešetaka. Savezni ured za migracije mu je 2000. godine izdao zabranu ulaska u zemlju, ali je ulazio sa lažnim pasošem da bi krao luksuzna kola.

Zatim su stavili kontrolne oznake koje su ukrali u kantonu Valis i automobile odvezli u Jonu, gde su ih lagerovali. Uz pomoć pisaće mašine, laptopa i štampača banda je falsifikovala saobraćajne dozvole i osiguravajuće kartice. Odatle je trebalo da luksuzne automobile odvezu za Beograd, ali to im nije pošlo za rukom.

Policija je uhapsila bandite i zaplenila pet od šest ukradenih automobila, a jedan nije pronađen sve do danas.


Osuđeni Srbin se se krio pet godina i do hapšenja je sa ostatkom bande počinio još krađa u Švajcarskoj po istom principu. Većinu tih ukradenih automobila policija je uspela da zapleni, ali neka su stigla i do Srbije, gde su automobili koji koštaju oko 100.000 franaka bili prodavani za svega desetak hiljada.


Tužilac je na suđenju rekao da bi ovaj slučaj mogao da bude samo vrh ledenog brega. Osuđeni Srbin je na suđenju izjavio da se kaje. U međuvremenu je dobio sina i izrazio želju da se promeni kako ne bi propustio njegovo detinjstvo. U kaznu mu je uračunato 450 dana koliko je proveo u pritvoru. A moraće i da plati 17.000 franaka sudskih troškova i nadoknadi štetu od 120.000 evra, iako je ukupan plen bande bio tri miliona.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.03.2014. 05:30
Taj Auto sto ga nisu nasli sada je u Surcinu i vozi ga zasticeni svedok pokajnik.
Nedelja 02.03.2014. 08:39
Stanko iz Kuceva...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online