Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.02.2014.
14:52
Beta A

Velika prevara radnika u Sočiju

Predstavnica organizacije ''Hjuman rajts voč'' (HRV) Džejn Bjukenan izjavila je da je veliki broj radnika na gradilištima u Sočiju dobio obmanjujuće informacije o uslovima rada i nadnicama, i ocenila da je reč o velikoj prevari.

"To je bilo u velikoj suprotnosti sa onim što su zatekli, kako su zaista plaćeni, kakvo je radno vreme i uslovi u kojima žive. Mislim da je na delu velika prevara prema ljudima koji su putovali u Soči i nadali se zaradi koju u stvari nisu dobili", kazala je Bjukenan za Radio televiziju Vojvodine.

Foto: Ilustracija

Ona je dodala da su ruske vlasti krajem prošle godine sprovele opsežnu istragu i otkrile da radnicima na građevinama za Zimske olimpijske igre nisu isplaćene nadnice u iznosu od osam miliona američkih dolara.

"Ali, nameće se pitanje zašto vlada takve istrage nije sprovela pre godinu, dve ili tri, pošto radovi traju odavno. Vlada je trebalo da reaguje mnogo ranije", kazala je Bjukenan i dodala da su HRV i lokalne organizacije na vreme upozoravale rusku vladu na te prevare.

Jasmin Redžepović iz Internacionale radnika građevinske i drvne industrije sa sedištem u Ženevi rekao je da je u slučaju obespravljenih radnika na gradilištima za Zimske olimpijske igre u Sočiju zapravo bilo reči o trgovini ljudima.

Redžepović je u emisiji "Radar" RTV-a rekao da su poslodavci oduzimali radnicima dokumente i obmanjivali ih da im izrađuju odgovarajuće papire, što predstavlja trgovinu ljudima.

"Ovde bih odmah naveo Međunarodni olimpijski komitet koji je potpuno zakazao u Sočiju. Očigledno je da je u ugovoranju ugovora i poslova nedostajala zaštita radnika i njihovih porodica", rekao je Redžepović.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" u emisiji su izneli sumnju da su pojedine firme iz Srbije koje godinama imaju poslove u Rusiji, zapravo varale radnike i razliku u novcu uplaćivale pojedinim političkim strankama u Srbiji. U emisiji su svoja svedočanstva izneli i radnici koji su bili u Sočiju: Saša Matić, Nikola Jovanović, Nenad Andonov i Miroljub Živanov.

Oni su ispričali da su živeli u "strašno nehigijenskim uslovima", sa veoma lošom hranom i sa vodom sumnjivog kvaliteta. Živeli su u kontejnerima od desetak metara kvadratnih, u kojima je spavalo po osam ljudi na četiri kreveta na sprat na kojima nije bilo posteljine, već "masne krpe neprijatnog mirisa", ispričali su
radnici.

Dodali su da nisu imali zdravstveno osiguranje, zbog čega im je lečenje bilo potpuno onemogućeno. Radnik Nikola Jovanović rekao je da je za pet nedelja, koliko je radio u Sočiju, na gradilištu poginulo pet radnika.

"Prvi mesec smo imali boravišnu vizu, ali su nam oduzimali pasoš. A kada ostaneš bez dinara, onda ti vrate pasoš, ali ti ne daje 'lovu'. I onda ti je isto: da li nemaš para ili nemaš pasoš. Znači, ti si zarobljenik...", ispričao je Jovanović.

Radnici su ispričali da su iz Sočija uspeli da se vrate u Srbiju tako što su se snalazili: autobusom, vozom i autostopom. Miroljub Živanov se požalio da radnici iz Srbije u Rusiji nisu mogli dobiti pomoć ni od konzulata ni od ambasade Srbije u Rusiji.

Ambasador Srbije u Sočiju Slavenko Terzić demantovao je ove navode i rekao da mu nije poznato da je ambasada uskratila pomoć bilo kome.


"Na svaku dojavu smo odmah reagovali", kazao je Terzić.

Bivši politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović rekao je da je ambasada Srbije trebalo da otvori konzularnu kancelariju u Sočiju, imajući u vidu da je veliki broj radnika iz Srbije radio u Sočiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online