Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.01.2014.
14:06
J. Arsenović, B. Đokić - Vesti A

Ćorak umesto bombe?

Branka Prpa, udovica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, izjavila je da Miroslav Kurak nije pucao u Ćuruviju 11. aprila 1999. godine kada se desio zločin kojem je ona bila i neposredni očevidac.

Slavko Ćuruvija

- Za mene je to novo ime, ali on nije pucao u Slavka. Ne liči mi na tu osobu. Drugog koji je mene sa leđa udario pištoljem po glavi nisam videla - rekla je Prpa. - Ubica je bio je mlad, imao je crnu kapu i bio obučen u crno. Ta hladnoća, taj mir nekog ko oduzima život, to pamtim.


Iako je bila neposredni očevidac, nju je policija tek 19 meseci posle ubistva zvala da svedoči, dok je poslednji put to uradila u Okružnom sudu u januaru 2007.


Prpina izjava dodatno unosi nedoumice oko toga da li je sa privođenjem dvojice osumnjičenih i imenovanjem druge dvojice učesnika zaista i rešeno ubistvo vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" kako su nadležni u tužilaštvu i policiji, predvođeni prvim potpredsednikom i šefom Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti Aleksandrom Vučićem, pre dva dana obelodanili na konferenciji za medije.


Ni Prpa, kao ni ćerka i brat ubijenog novinara, Jelena i Jovo Ćuruvija ne veruju da slučaj može biti okončan ukoliko se ne otkrije ko je tadašnjem šefu Državne bezbednosti Radetu Markoviću, koji je naveden kao nalogodavac, izdao naredbu za likvidaciju.


- Ja sam uvek potencirao da je Mirjana Marković inspirator i podstrekač, a da je vrh, odnosno Slobodan Milošević, jedini koji je to mogao da naredi - kaže Jovo Ćuruvija.

Poslednji susret u suzama

U ranijim izjavama Branka Prpa je posvedočila kako je izgledao poslednji susret Mire Marković i Slavka Ćuruvije nakon što je 1998. godine vlast zabranila njegov list "Dnevni teelgraf" jer je pisao o zločinima srpskih bezbednosnih snaga na Kosmetu. Ćuruvija je, prepričala je Prpa, supruzi Miloševića rekao: "Šta vi ovo radite? Izazvaćete rat ogromnih razmera." Onda je odgovorila: "A vi hoćete da nas bombarduju", a on je uzvratio "Pa možda bi i trebalo da vas bombarduju, da konačno i vas skinemo", svedočila je Prpa.
Tada je Mira Marković i zaplakala, a kada je Ćuruvija pričao svojima u redakciji kako je prošao razgovor, Milan Radovanović, koji je u to vreme bio zamenik glavnog urednika "Evropljanina" je konstatovao: "Čoveče, ona je tebe ožalila već."

Još od momenta kada se desilo ubistvo, u jeku NATO bombardovanja, kružile su priče da je nalogodavac bila supruga tadašnjeg predsednika države Mirjana Marković koja je poslednji razgovor sa Ćuruvijom završila u suzama.


- Potpuno je nelogično da u situaciji kada je u Srbiji bilo vanredno stanje šef DB-a donosi samoinicijativno odluku o ubistvu novinara. Sasvim je sigurno da je odluka doneta na drugom višem mestu i bilo bi važno da se tokom dalje istrage i sudskog postupka dođe do tog podatka - ko je naložio Markoviću da se ubije Ćuruvija i koji je motiv? - ističe predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.


On primećuje da je u jednoj polurečenici specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića da se radi o političkim motivima ali da je moguće da će "tokom istrage doći i do nekih, možda, ličnih motiva", istraga otkriti precizan motiv pravog nalogodavca.


Mira Marković, koja je u međuvremenu dobila politički azil u Rusiji, poručila je preko svog prijatelja, bivšeg direktora novinske kuće "Politika" Hadži Dragana Antića, da neće da odgovara na optužbe da stoji iza ubistva Ćuruvije.


Beogradski advokat Božo Prelević i nakon petooktobarskih promena koministar policije, kaže da se i 2000. znalo ko je naredio ubistvo, ali da nije bilo dokaza za to. On je uveren da će slučaj biti rasvetljen tek pošto se dokaže ko su izvršioci, ali pre svega ko su nalogodavci, što, dodaje, nije moguće ukoliko se bivšem šefu DB-a Radetu Markoviću ne dodeli status svedoka saradnika. On smatra i da u Ćuruviju nije pucao pripadnik DB-a, jer je u to vreme, kako kaže, bilo dovoljno "pistoljerosa" koji bi to uradili za nekakvu uslugu.

 


- To je sad ona enigma, gde vam treba nesumnjiv dokaz o nečemu, a pitanje je da li su ga policija i tužilaštvo pribavili ili nisu. Dakle, pitanje ovog slučaja je pitanje dokaza - zaključuje Prelević.

Ulemek mnogo zna

Ostalo je nejasno zašto se Legija dobrovoljno javio da svedoči i to, kako tvrdi Vučić i Radisavljević, bez ikakve protivusluge države.
- Imena ove četvorice koja su navedena kao izvršioci i nalogodavci su odranije pominjana, ali je veliko iznenađenje ovo sa Legijom. Ono što se meni čini izvesnim, jeste to da Legija sasvim sigurno zna dosta toga što može da pomogne istrazi, ali da li je on direktno bio uključen u ceo slučaj sumnjam. Čini mi se da taj luksuz DB nije sebi želela da priušti. Ne verujem da su bez preke potrebe širili krug izvršilaca - kaže Vukašin Obradović.


Otkud baš sada?

Sve vlade posle pada Miloševića 2000. godine obećavale su rešenje ubistava novinara, ali je baš ova vlada sa Ivicom Dačićem, bivšim Miloševićevim portparolom i Aleksandrom Vučićem, bivšim ministrom informisanja u vreme ubistva Ćuruvije, napravila najveći iskorak. Ljiljana Smajlović, član Komisije za istragu o ubistvima novinara, smatra da je tome doprineo stalni pritisak novinara i medija.
- Osim političkih poena koje Vučić sasvim sigurno dobija nagoveštavanjem rešavanja slučaja ubistva Ćuruvije, on lično, reklo bi se, ima i potrebu da sa sebe spere osećaj krivice koji mu se sa raznih strana stavlja jer je u to vreme bio ministar informisanja - primećuje Vukašin Obradović.

 

Legija se nudio i ranije

Milan Radonjić i Ratko Romič, dvojica osumnjičenih za planiranje i ubistvo Ćuruvije, iako se danima po medijima najavljivalo njihovo hapšenje, mirno su sačekali policajce i agente BIA koji su ih priveli.


Radonjić je uhapšen u svojoj kući u Jajincima, koja je posle toga pretresena i iz nje je odnet džak sa njegovim stvarima. Romić je uhapšen u svom balonu za fudbal Milvol na beogradskom Lionu. Njegov stan u naselju Karaburma je takođe kasnije pretresen.

Oni su pred tužiocem i svojim advokatom iscrpno izlagali svoju odbranu gotovo devet sati u zgradi Specijalnog suda, u kom će i ostati tokom pritvora.


Iako se godinama spekulisalo da su oni, Rade Marković, kao bivši šef DB-a i Miroslav Kurak, radnik DB-a, učestvovali u ubistvu Ćuruvije, tek izjava koju je dao Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, kao neko ko je znao pojedinosti ubistva, presudila je da se oni uhapse i protiv njih podigne optužnica.
 

Kurak hapšen, pa pušten

Miroslav Kurak za koga tužilaštvo sumnja da je direktni počinilac ubistva, hapšen je 2003. godine u akciji Sablja.
- On je uhapšen upravo zbog ubistva Ćuruvije. Mislim da je bio i na detektoru laži, poligrafu. Međutim ubrzo je pušten, verovatno ili zato što je nevin ili nije bilo dovoljno dokaza protiv njega - kaže izvor "Vesti" iz policije.

Da je dobro upoznat sa time ko je ubijao u to vreme, poznata je činjenica. To se pokazalo i 2001. godine, kada se u kancelariji Dušana Mihajlovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova sastao sa njim i Čedomirom Jovanovićem. Videvši plakat na kome se nudilo 300.000 maraka za informacije o nerasvetljenim ubistvima, među kojima Ćuruvije, Ivana Stambolića i drugih, glasno je počeo da sabira sumu ispod svake fotografije.


"Ne znam da l' da vam sad uzmem ove milione ili kasnije", navodno je tada izjavio.


Sa druge strane, ostaje pitanje zašto ako se već Ulemekova izjava uzima kao relevantna, nije uzela u razmatranje i izjava Nenada Ilića Glavonje (39), bivšeg pripadnika JSO, osuđenog zbog ubistva na Ibarskoj magistrali četvorice članova SPO-a.


'Vesti" su došle u posed službene beleške koju su pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala sačinili u razgovoru sa Ilićem 3. aprila 2003. godine u Centralnom zatvoru. U njoj on direktno kao počinioce ubistva optužuje pripadnike zemunskog klana, odnosno Mileta Lukovića Kuma.


- Dok smo se vraćali iz Budve nakon neuspelog atentata na Vuka Draškovića, Kum mi je rekao... "To se tako ne radi. Kako smo mi Ćuruviju, dobili smo informaciju kad i gde. Bili smo na čekanju. On je naišao sa ženom. Njega smo opleli i kraj. Mogli smo i ženu, ali žena nije bila meta i tu je kraj." To je slušao Miloš Simović koji je počeo da viče "Šta to pričaš kume, kume, kume", pokušavajući da zaustavi u daljoj priči Lukovića - izjavio je Ilić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 19:19
Branka Prpa zna videla i čula da je Čuruviju ubi mald muškarac znači to je bio njen švaler a ona zvoni na sva zvona da je Mira Marković dala nalog za likvidaciju Čuruvije,nemogu da verujem da je Mira poznavala njenog švalera ,znači ushapsena gospoda su nevini a cela srbija plače i žali za likvidaciju njenog državnog neprijatelja Čuruviju ,,njefova supruga dobro zna čime se je bavio njen suprug i štaje radio u korist države srbije posebno za vreme Nato bombardovanja srbije,kako je molio nato bombardere da nežno bombarduju srbiju i ubijaju srbe,,
Četvrtak 16.01.2014. 20:40
Ovde se ne zna ko koga ubija,kao da je seks u pitanju sunce ti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online