Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.03.2010.
14:21
Blic A

Oduzimanje imovine i ratnim zločincima

Sedam pripadnika paravojne jedinice "Šakali“, osumnjičenih za ubistva albanskih civila, kao i njihovi srodnici, naći će se mešu prvim okrivljenima za ratne zločine na udaru Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela jer se terete da su od albanskih civila uzeli oko sto vozila, nameštaj, električne aparate, nakit i novac.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine

"Novac su ulagali u kupovinu nekretnina i lokala, a otetim nameštajem i tehnikom često su uređivali svoje kuće. Osumnjičeni će morati da dokazuju poreklo imovine, a sve što ne budu mogli da dokažu biće im oduzeto. Na primer, pokojni Nebojša Minić (40), zvani Komandant Smrt, vođa 'Šakala' na terenu, sa nameštajem otetim od albanske porodice u selu Breženik, uredio je kuću svoje supruge u Beogradu. On je osumnjičen i da je ubio neke od članova te porodice. Osumnjičeni su oteta vozila  registrovali u Crnoj Gori i zatim ih dovozili u Srbiju, gde su ih prodavali. Najbolje automobile su zadržavali sa sebe i svoje rođake i prijatelje", kaže izvor "Blica“ blizak istrazi.


Kako saznaje "Blic“, Minić je kamionom "mercedes“ koji je oteo od jednog Albanca iz sela Ćuške dovozio kući ukradeni nameštaj.

"On je tog čoveka zaustavio u izbegličkom konvoju i tražio mu da mu preda kamion sa svim pokućstvom natovarenim u njega, a da će mu zauzvrat vratiti živog sina. Posle su tim kamionom prevozili nameštaj i aparate otete od drugih porodica. Ipak, oni nisu uvek ispunjavali „pogodbe“ sa žrtvama. Tako je jednom Minić obećao jednom Albancu da ga neće ubiti, ako mu kaže gde je sakrio novac. Kada mu je ovaj čovek rekao, naredio je svom kolegi da ga ubije, a žrtvi se obrati: 'Vidiš da držim obećanje, neću te ja ubiti'“, navodi izvor "Blica“.

Prema rečima izvora "Blica“, "Šakali“ su dolazili u sukob sa drugim paravojnim grupama i pojedincima koji su takođe pljačkali albansko stanovništvo.
 

Vođa "Šakala" Nebojša Minić uhapšen je u Argentini gde je 2005. preminuo u bolnici

"Jedan svedok je opisao kako je Minić ubio dobrovoljca iz Kragujevca kada je bez njegovog znanja uzeo novac od jedne albanske porodice", kaže izvor "Blica".


"Šakali“ su, navodi isti izvor, ukradeni novac delili među sobom odmah na licu mesta, a zlato su prodavali u Crnoj Gori.


"Samo od jedne porodice u selu Ćuška kod Peći uzeli su više od 100.000 nemačkih maraka. Oni su sve stanovnike sela pod pretnjom oružja okupili i onda su tražili da novac, nakiti i dokumenta stave ispred sebe na zemlju, pa su jednoj od žrtava naredili da u jednu torbu sve spakuje", dodaje taj izvor.


Devet pripadnika „Šakala“ i Teritorijalne odbrane uhapšeno je u 12. marta, a Tužilaštvo za ratne zločine je za sada pokrenulo istragu protiv 26 osoba zbog sumnji da su u selu Ćuška, u opštini Peć na Kosovu i Metohiji, 14. maja 1999. godine ubili 41 albanskog civila.

Selo Čuška je rodno selo Agima Čekua, a ova paravojna jedinica se sumnjiči za ubistvo njegovog oca i brata.


Među uhapšenima je i Toplica Miladinović (53), komandant 177. vojno-teritorijalnog odseka Peć, koji je osumnjičen da je 1999. godine naredio "Šakalima“ da u Peći i okolini terorišu albansko stanovništvo i uništavaju imovinu da bi ih naterali da se isele u Albaniju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online