Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.12.2013.
01:41
B. Đokić - Vesti A

Kobna brzina na autoputu smrti

Stravična saobraćajna nesreća na autoputu Šid-Beograd kod naplatne rampe Šimanovci po ko zna koji put je pokazala koliko su nesigurni putevi po Srbiji. Zbog guste magle, neprilagođene brzine i nedostatka signalizacije 38 vozila je učestvovalo u lančanom sudaru, a dve osobe su poginule, dok je 17 zadobilo lake i šest teške povrede.

Mala vidljivost i velika brzina uzrok su strašne saobraćajne nesreće kod Šimanovaca (Foto: Arhiva)
 

Poginuli su srpski državljani Aleksandar Miljković (35), koji živi i radi u Minhenu, i Gordana Petrović (57) iz beogradskog naselja Železnik. Oni su se nalazili u automobilu BMW nemačkih registarskih tablica na putu iz Minhena za Beograd. Podleteli su pod kamion bugarskih registarskih oznaka i na mestu poginuli.


Kako saznajemo u MUP-u Srbije, u nesreći su učestvovala vozila srpskih i stranih registarskih oznaka.


- U pitanju su dva automobila italijanskih registarskih oznaka, u jednom su bili rumunski, a u drugom makedonski državljani. Zatim BMW nemačkih registarskih oznaka u kom se nalazilo dvoje poginulih, volvo stranih tablica, kamion bugarskih oznaka - nabrajaju u MUP-u Srbije.

Trojica uhapšena

Kako "Vesti" saznaju, zbog izazivanja saobraćajne nesreće kod Šimanovaca, policija je privela tri osobe po nalogu tužilaštva i određen im je pritvor zbog sumnje da su počinili krivično delo protiv bezbednosti u saobraćaju. U pitanju su Safet Bektiši (40), kako nezvanično saznajemo sa Kosova, zatim Vaslea Totoiju (45), rumunski državljanin koji se nalazio u automobilu italijanskih registarskih oznaka, i makedonski državljanin Saša Nikolov (27).

Najteže je povređena državljanka Italije stara 19 godina, kojoj je amputiran deo noge, a povređeni su osim srpskih i državljani Turske i Grčke.


Nakon nesreće veliki broj vatrogasnih i vozila Hitne pomoćje stiglo i pomogli su povređenima. Zbog guste magle saobraćajna policija je poslala patrolno vozilo na deonicu autoputa koji je još pod maglom da usporava kretanje sporom vožnjom.
U saobraćajnoj policiji kažu da je u oko 80 procenata saobraćajnih nesreća uzrok ljudski faktor, a ostatak otpada na stanje vozila i puteva.


- U ovom slučaju vozila nisu bila prilagođena uslovima puta, odnosno brzini zbog guste magle. Na autoputevima kroz Vojvodinu česte su teške saobraćajne nesreće iz više razloga. Vozači voze veoma brzo, česte su magle i poledica, a strani vozači često nisu navikli na puteve kroz Srbiju, koji na nekim deonicama nisu još urađeni po svim standardima. Najbolji primer za to je deo puta od Mađarske granice gde još nije sagrađen pun profil autoputa, pa se vozači zanesu, odmah krenu da voze levom trakom, kojom idu vozila iz suprotnog smera. Zato stalno upozoravamo vozače da obrate pažnju pošto ceo Koridor 10 još nije gotov - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Serija nesreća

Samo u poslednjih nedelju dana na putevima Srbije dogodila su se još četiri lančana sudara u kojima je teže i lakše povređeno nekoliko ljudi, a učestvovalo nekoliko desetina vozila. Tako je 14. decembra povređeno osam osoba u lančanom sudaru na autoputu Beograd-Niš kod Bubanj potoka. U sudaru je učestvovalo dvadesetak vozila, a razlog nesreće bila je poledica na putu.
Dva dana kasnije, 16. decembra, četiri osobe povređene su u lančanom sudaru, takođe na Bubanj potoku. Nezgodu je izazvao dim iz zapaljenog motora kamiona koji se nalazio na čelu kolone. U sudaru je učestvovalo deset vozila. Samo nekoliko sati kasnije na Rakovičkom putu u blizini Doma garde na Topčideru sudarila su se tri automobila, a dve osobe su povređene, od čega jedna teže.
U lančanom sudaru 21. decembra na putu Valjevo-Beograd, kod mesta Lukavac, povređene su tri osobe, a u nesreći su učestvovala četiri vozila.

 

Šok preživelih

Jedan od petorice preživelih radnika firme Inter invest iz Loznice opisao je medijima šta se dogodilo.
- Bila je ogromna magla, ništa nismo videli. Samo smo odjednom čuli i osetili ogroman tresak. Kombi nam je potpuno uništen, ne znam kako ćemo se vratiti u Loznicu - rekao je ovaj radnik, kome je povređena noga.
Spomenko Drinić iz Hitne pomoći u Sremskoj Mitrovici kaže da je jedva uspeo da priđe povređenima.
- Strašan prizor, za 20 godina rada nisam video ovakav haos. Sve hitne slučajeve smo odmah transportovali, dok su oni sa lakšim povredama čekali - izjavio je Drinić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online