Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.12.2013.
01:13
Z. Mirković - Vesti A

Apel Prugovčana: Zaštitite nam roditelje i imovinu!

Udruženje Prugovčana u Beču uputilo je otvoreno pismo vlastima u Srbiji da zaustave pljačke njihove imovine. Apel je upućen načelniku Policijske uprave Požarevac, predsedniku Osnovnog suda Požarevac, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Zaustaviti pljačku naše imovine: Članovi Uprave udruženja
 

"Učestale su pljačke u Prugovu, selu kod Požarevca. Pre mesec dana izazvan je požar kod porodice Marković, čiji sin živi u Beču. Potom je izvršena provalna krađa kod Velibora Jovanovića, čija je porodica u Beču, a sada smo imali i drastične primere napada sa telesnim povredama starijih žena. Jedna žena je dospela i u bolnicu", ističu Prugovčani koji žive u Austriji.

Okupljaju zemljake i pomažu

Udruženje Prugovčana u Austriji osnovano je ove godine, a u više navrata su prikupljali sredstva za pomoć rodnom selu. Upravu čine predsednik Živoljub Stanojević, potpredsednik Dragan A. Živković, blagajnik Cica Rajković, zamenik blagajnika Ljubiša Dimitrijević, sekretar Dragan D. Živković i zamenik sekretara Dragan Ećimović.
Cilj udruženja je da pomogne razvoj rodnog sela i okupi zemljake rasute širom sveta. S tim u vezi napravljen je sajt www.prugovo.rs.
Ko želi da se informiše o radu i priključi udruženju može to da učini na telefone 0664 532 84 65, 0676 470 33 04, 0664 188 24 62, 0699 11 77 88 80.

Oni ukazuju da je napadnuta austrijska penzionerka Branka Cvejić, koja se branila prilikom upada provalnika i tom prilikom zadobila je teže povrede. Takođe napadnuta je i starija meštanka Dušanka Jović čiji su ćerka i zet preduzetnici. One su živele same.
"Poslednji incidenti su nas naveli da dignemo glas i da apelujemo na vlasti da učine nešto da zaštite naše roditelje, rođake i imovinu, nađu napadače i privredu ih pravdi", poručuju članovi udruženja.


Predsedništvo Udruženja Prugovčana u Beču odlučilo je da se prvo pismom obrati vlastima, a ako to ne uradi plodom namerava da uputi delegaciju na razgovor. Prugovo ima oko 210 kuća i 750 stanovnika, od kojih je velika većina u inostranstvu. "Mnogi neće da idu kući, plaše se. Ne osećaju se više prijatno kada odu tamo.

Nije nam prijatno kada znamo da su naši roditelji i komšije sami tamo. Ćutali smo dok je bilo samo materijalne štete, ali sada su meta napada i ljudi", naglašavaju članovi udruženja dodajući da se "vraća" situacija 90-ih godina kada njihovi rođaci nisu spavali noću kako bi očuvali imovinu.


- Ako ne podignemo glas naša deca će još manje ići u Prugovo. Ranije sam išla ulicama Prugova i danju i noću i osećala se bezbedno, sada se više ne usuđujem noću da budem na ulici - kaže Cica Rajković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online